• De pleegouders met wethouder Ans Hartnagel (rechts).
• De pleegouders met wethouder Ans Hartnagel (rechts). Foto: Frank de Roo

Pluim voor pleegouders

10 nov, 14:00 Algemeen 185 keer gelezen

CAPELLE • Het is de Week van de Pleegzorg en in het kader daarvan zijn Capelse pleegouders in het zonnetje gezet. Op het gemeentehuis kregen zij op 4 november uit handen van wethouder Ans Hartnagel en medewerkers van Enver een bos bloemen en een ‘goodybag’ uitgereikt als teken van waardering voor hun waardevolle werk. Drie pleegouders delen hun bijzondere verhaal. 

“Het is vooral een kwestie van je hart openzetten; je kunt je deur wel openzetten, maar als je hart er niet in zit werkt het niet”. Het echtpaar Levy heeft twee kleindochters in huis opgenomen. Zij wonen inmiddels al bijna tien jaar bij het echtpaar, omdat zij door omstandigheden niet meer bij hun ouders konden wonen. “Wij hebben nu eigenlijk een dubbele rol, die van pleegouders en grootouders. Hoewel het vaak wel overhelt naar de kant van pleegouders”.

Toen hun kleinkinderen bij hen in huis kwamen wonen, was de jongste nog geen één jaar oud. Meneer Levy: “Wij zagen dat van tevoren al aankomen, dus daar hebben wij uitgebreid over gesproken. Je moet er wel volledig achterstaan, anders gaat het fout”.
Met het pleegouderschap raakte het echtpaar vrienden kwijt. “Mensen konden het niet hebben dat wij bijvoorbeeld minder tijd hadden om een hapje te gaan eten, omdat wij ineens weer voor kinderen moesten zorgen. Dus dat bleken geen echte vrienden en dat was dan ook snel opgelost”, glimlacht meneer Levy.

Ontwikkeling

“Ondanks de moeilijkheden die er zijn, is het heerlijk om voor mijn pleegkind te zorgen en om te zien hoe hij zich ontwikkelt”, zegt Margreet Vlastuin. Zij is pleegmoeder van een 15-jarige jongen. “Als je die ontwikkeling ziet, dan wil je daar soms best moe voor zijn”.
De drie pleegouders erkennen dat het risico op de loer ligt dat je jezelf vergeet. “Soms moet je de batterij opladen, niets doen of met vrienden afspreken. Anders loop je jezelf voorbij”.

Proces

Bij het doorlopen van de pleegprocedure werkt Enver via twee sporen: Pleegouders in het netwerk van de kinderen en pleegouders in het bestand. Eerst wordt er gekeken wie er in aanmerking kunnen komen en vervolgens wordt een screening gedaan om de geschiktheid van de kandidaten te verkennen. Zij krijgen intensieve training en veel vragen op zich afgevuurd. 

De trainingen zijn vooral gericht op zaken als hechting en de omgang met de biologische ouders. Daaruit volgt uiteindelijk een match. Dit is wel maatwerk, want je hebt met allerlei aspecten te maken, zoals leeftijd, geslacht, en of het al dan niet crisisopvang of lange termijn opvang is.

Voor potentiële pleegouders die zorgen hebben over het proces of moeilijkheden heeft Margreet Vlastuin een hoopvolle boodschap. “Het meest geweldige is om te zien wat voor groei mijn pleegzoon doormaakt. Zijn persoonlijkheid ontwikkelt zich, zelfs als dat op zijn eigen tempo gaat, stap voor stap. Een soms heb je dan ‘gouden sterretjes’; onverwachte cadeautjes of geluksmomenten waarbij al je moeite in één keer beloond wordt”. 

Haar pleegzoon (15) kreeg in de meivakantie, de zomer en in de herfstvakantie een ‘onofficieel’ bijbaantje bij voetbalclub SVS als assistent. “Met z’n rugtas, met z’n broodtrommel ging hij naar het werk. Hij heeft geen cent verdiend, maar dat maakte hem helemaal niet uit. Het gaf zoveel voldoening. Het gaf hem ook de kans om een baas te hebben. Zijn trainer bij de club vertelde dat er zo’n verschil is tussen de meivakantie en de herfstvakantie; hij heeft zich enorm ontwikkeld en zoveel geleerd. Eerst stond hij aan de kant te wachten op een opdracht, maar later corrigeerde hij mensen bij het doen van oefeningen. Dat is wat je wil zien, die groei van binnen. Dit is het”.  

Bedankje voor Capelse pleegouders

Overigens werd niet alleen het trio in het zonnetje gezet op het gemeentehuis. Een drietal medewerkers van Enver reed de rest van de middag door Capelle om ook andere pleegouders een goodybag te bezorgen en hen te bedanken voor hun inzet in de pleegzorg.

door Huub Lakerveld

Blijk van waardering voor Capelse pleegouders tijdens de Week van de Pleegzorg

Pleegzorg in Capelle

• Wethouder Ans Hartnagel roept meer Capellenaren op zich aan te melden als pleegouder(s).

• Voordat een pleegkind in huis komt, kunnen er al trainingen worden gevolgd voor een goede voorbereiding.

• Aanmelden als pleegouder kan via de website enver-pleegzorg.nl.

Huub Lakerveld

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Inschrijven Ronde van West nog steeds mogelijk Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Repeteren voor swingende sing-in Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Expositie Oekraïense kunstenares Marina Yasinevich in Rivium Kiosk Algemeen 7 aug, 12:00
Afbeelding
Watervallei niet drooggelegd; jonge bomen krijgen extra water Algemeen 5 aug, 16:00
Afbeelding
Steeds meer minibiebs in Capels straatbeeld Algemeen 5 aug, 13:30
Afbeelding
Leverancier van Havensteder getroffen door cyberaanval Algemeen 5 aug, 11:00
Afbeelding
Duo-fiets van de Roo onthuld Algemeen 5 aug, 09:15
Afbeelding
Goud voor Oud in de Rozenburcht Algemeen 4 aug, 17:05