• Dick Biesta bij de warmtepomp in zijn achtertuin.
• Dick Biesta bij de warmtepomp in zijn achtertuin. Foto: Huub Lakerveld

Duurzame huizen Capelle opengesteld

Algemeen 635 keer gelezen

CAPELLE • Tijdens de Nationale Duurzame Huizenroute op zaterdag 30 oktober en 6 november openen twee Capellenaren hun verduurzaamde huis. Dick Biesta en Jan van Dijk stellen hun huis open om mensen te inspireren, informeren en foutieve informatie over energietransitie uit de wereld helpen.

Voor Dick Biesta was de overgang naar een energiezuinig huis een langdurig proces. “In 2009 begon ik met het isoleren van de gevel en zonnepanelen. In 2010 volgde een zonneboiler, in 2015 spouwmuurisolatie en in daaropvolgende jaren vloerisolatie en het zogeheten HR++ glas. Ook hebben wij een warmtepomp laten installeren. Vloerverwarming is verder niet nodig; de radiatoren kunnen de warmte prima doorgeven”. Als vrijwilliger bij het Energie Collectief Capelle (ECC) geeft Dick advies aan Capellenaren over energiebesparing in hun eigen huis. “In ieder huis zijn mogelijkheden om energie te besparen. Soms staan computers op stand-by of steken er veel stekkers in stopcontacten. Daar kun je allemaal op besparen”. Capellenaren kunnen daarnaast een warmtescan van hun huis laten maken, waarbij duidelijk wordt waar en hoe er warmte verloren gaat. “Ook huurders kunnen gemakkelijk energie besparen met kleine maatregelen zoals isolatiemateriaal en het vervangen van energieslurpende apparatuur. Daarnaast benaderen wij vve’s om aanpassingen te doen, zoals zonnepanelen en betere isolatie”.

Investering terugverdienen

Dick is hierbij geïnspireerd door Jan van Dijk, die ook meedoet met de Duurzame Huizenroute. Hij is bezig om zijn huis energieneutraal te maken. “Alles wat mij nog rest is het plaatsen van een warmtepompboiler voor sanitair warm water; dan ben ik volledig van het gas af”. Hij heeft al een warmtepomp en daarnaast een airconditioning die ook kan verwarmen, led verlichting, inductiekookplaat en zonnepanelen op het dak. Hiermee zijn zowel de stookkosten als de elektriciteitskosten nihil. “Er zit zeker wel een investering in”, vertelt hij. “Maar mijn verbruik is dusdanig gedaald, dat ik mijn investering er al in minder dan vier jaar uit heb gehaald. En dat terwijl dit huis niet eens optimaal is geïsoleerd en zonder gebruik te maken van vloerverwarming. Woningen van na 2005 zijn optimaal geïsoleerd, maar mijn huis is van 1997. Hier heb ik nog dubbel glas van de eerste generatie”. Bij aanschaf van een warmtepomp vijf jaar geleden heeft Jan zich ingelezen over de werking hiervan en kwam hij erachter dat er geen ingewikkelde bureaus nodig zijn om een warmteverliesberekening te maken”. Eén jaar lang de gasketel op max. 45 graden en de thermostaat 24/7 op 21 graden, en je weet of jouw huis geschikt is voor duurzame verwarming zonder verdere aanpassingen en/of isolatie. Wilde verhalen over hoge bedragen zijn veelal onzin. “Veel woningen na 1980 in Nederland voldoen al prima aan de isolatienormen. Simpele aanpassingen zijn vaak voldoende en hoeven niet tienduizenden euro’s extra te kosten. Bij een warmtepomp is het belangrijk dat de radiatoren ingeregeld worden, maar dit is vrij eenvoudig ook zelf te doen”.

“In media hoor je altijd een hoop onzin dat een energietransitie zo’n lang en moeizaam proces is. Ook installateurs hebben hier een handje van. Zo krijg je mensen niet mee. Die ervaring is een motivatie geweest om mij aan te melden voor de Nationale Duurzame Huizenroute. Het is van de gekken dat mensen vaak onterecht het bos in worden gestuurd met geruchten over hoge kosten. Er zijn bovendien subsidies op warmtepompen”. Toch ergert hij zich aan de subsidieregeling in Nederland. “We hebben subsidie op een warmtepomp van ongeveer 2000 euro. Die subsidie gaat vaak rechtstreeks naar de leveranciers en installateurs. Een warmtepomp kost in het buitenland geregeld 2000 euro minder dan hier. Zodra er een subsidie komt, gaan de prijzen hier omhoog. Daarom koop ik mijn pompen in Duitsland. En dan lees ik over offertes voor plaatsing van een warmtepomp van 10.000 euro en hoger. Zo jaag je mensen de gordijnen in”.
Beide heren verduurzamen hun huis vanuit economisch en idealistische oogpunt, maar in een tijd van stijgende energieprijzen worden hun investeringen nu steeds sneller geld waard.

Bezoekers kunnen zich aanmelden op duurzamehuizenroute.nl.

Huub Lakerveld

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Kerstconcert 'Komt allen tezamen' in Capelse Elimkerk Nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Column - Goed idee, neem de fiets vaker mee Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Jubilerend CGK Capelle geeft kerstconcert 'Kerstzang bij kaarslicht' Nieuws 6 dec., 14:00
Afbeelding
Kapsalon La Nancy aan Bermweg Capelle ondergaat een make-over Advertorial 6 dec., 11:30
Afbeelding
'Carols for Charity': concert voor kerstpakkettenactie Nieuws 6 dec., 09:00
Afbeelding
Kinderfiets aangetroffen naast het water; niemand gevonden 112 5 dec., 21:39
Afbeelding
Aantal kramen beschikbaar voor kerstmarkt Capelle Nieuws 5 dec., 18:15
Afbeelding
Voorzitter Jan-Willem Kisjes is er voor héél vv Capelle Sport 5 dec., 16:15