• Muziek aan Bed in het IJsselland Ziekenhuis.
• Muziek aan Bed in het IJsselland Ziekenhuis. Foto: J.E. Wielaard

Muziek aan Bed in het ziekenhuis

Algemeen 184 keer gelezen

CAPELLE • Het IJsselland Ziekenhuis is begonnen met Muziek aan Bed; optredens om afleiding te schenken aan de patiënten. 

Het kan zo fijn zijn om even afleiding te hebben tijdens een ziekenhuisopname. Daarom is het IJsselland gestart met Muziek aan Bed. Donderdag 21 oktober kwamen twee cellisten voor het eerst naar het ziekenhuis om muziek te spelen voor de patiënten. Dat was een groot succes. Veel patiënten genoten van de mooie muziek en hoefden even niet aan ziek zijn te denken. 

De eerste kennismakingsoptredens werden omarmd. De twee cellisten Tjakina en Eva bezochten in de ochtend en in de middag patiënten op onder andere de acute opname afdeling, afdeling neurologie, de IC en de kinderafdeling. 

Op de IC lagen verschillende muziekliefhebbers en hoewel spreken niet altijd mogelijk was, spraken glimmende ogen en een duimpje in de lucht boekdelen. Op de acute opname afdeling fluisterde een patiënt dat hij even geen pijn meer had; het maakte de dag weer goed. 

Op de kinderafdeling werden verrassingen uit de geliefde Lion King en Frozen musicals gespeeld en ‘Op een grote paddenstoel, rood met witte stippen’ zorgde voor een brede glimlach, en niet alleen bij de kinderen. Ook familie en verpleging genoten van wat de muziek – soms onverwacht - met patiënten deed.

Het komende jaar bezoekt Muziek aan Bed het IJsselland Ziekenhuis twee dagen per maand. 

Het optreden van Muziek aan Bed wordt mede mogelijk gemaakt door de Stichting Vrienden van het IJsselland Ziekenhuis en door Stichting Muziek aan Bed. 

Wat is Muziek aan Bed?
Muziek aan Bed laat zieke kinderen, volwassenen en kwetsbare ouderen de aandacht verleggen van somberheid, pijn en angst naar veerkracht, verlichting en acceptatie.
De vorm waarin zij dat doen is een muzikale, mobiele act waarbij twee professionele cellisten één cello met vier handen en twee stokken bespelen: duetten op één cello in een kort en persoonlijk optreden aan het bed. De nadruk ligt tijdens de optredens op het leven en niet op het ziek zijn. In verband met de coronamaatregelen spelen de muzikanten overigens voorlopig met z’n tweeën niet op 1 maar op 2 cello’s.

Op 25 oktober start Muziek aan Bed een landelijke actieweek waarbij iedereen cellisten kan ontmoeten en hun verhalen horen. Informatie is te vinden op https://www.muziekaanbed.nl/news/donateursweek-25-t-m-31-oktober.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Hoofdrijbaan Algerabrug deels dicht van 12 op 13 juni Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Voortuinverkoping in Fascinatio Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Capelse voetbalclubs strijden in augustus om Capelle Bokaal Nieuws gisteren
Afbeelding
Vijf TurnAround-turnsters naar toernooi Ahoy Cup Sport 7 jun., 17:30
Afbeelding
Capellenaar (20) aangehouden na weggooien vuurwapen 112 7 jun., 15:36
Afbeelding
Column - Kankerlijer, het went nooit! Nieuws 7 jun., 14:00
Afbeelding
Automobiliste rijdt onder invloed tegen verkeersbord 112 7 jun., 12:41
Afbeelding
Capelse Myrthe is Mrs Netherlands Europe 2023 Nieuws 7 jun., 11:15