• Wethouder Westerdijk en de vrijwilligers voor het Huis van de Wijk.
• Wethouder Westerdijk en de vrijwilligers voor het Huis van de Wijk. (Foto: Frank de Roo)

Eerste Digi-Taalpunt opent in Middelwatering

  •   keer gelezen

CAPELLE • Onlangs heeft wethouder Harriët Westerdijk in het Huis van de Wijk Middelwatering ( Reigerlaan 66) het eerste Digi-Taalpunt in deze wijk geopend. 


Bij een Digi-Taalpunt kan iedereen terecht met een vraag over digitale of taalvaardigheid. In aanwezigheid van talrijke vrijwilligers en vertegenwoordigers van Welzijn Capelle, Taalcoaching Capelle en de Bibliotheek noemde zij deze opening een belangrijke stap in de gemeentelijke aanpak van laaggeletterdheid, maar ook in het vergroten van digitale vaardigheden van Capelse burgers. “Volgens onderzoek zijn 9000 Capellenaren laaggeletterd. Daarnaast vragen we van de burgers steeds meer digitale vaardigheid, zie de QR code, de aanvraag voor testafspraken en andere zaken”.

Het Capelse gemeentebestuur heeft, aldus de wethouder, daarom stevig beleid ontwikkeld om deze problemen het hoofd te bieden: een gezamenlijke, langjarige inspanning van vele partijen (professionals en vrijwilligers) is noodzakelijk om hierin succesvol te zijn” .

Harrie Sprengers, voorzitter van Taalcoaching Capelle, partnerorganisatie in het Digi-Taalhuis Capelle, benadrukte dat dit Digi-Taalpunt in het Huis van de Wijk een eerste stap is om Capelse burgers in de wijk te bereiken, ze de weg te wijzen naar deze locatie, waar ze dan geholpen worden door Digi-Taalpuntmedewerkers. Die hulp zal vaak bestaan uit het inschakelen van andere vrijwilligers bij taallessen, in verwijzing naar professionele taalaanbieders of naar spreekuren voor digitale hulp. “Via intensieve voorlichting, via de inzet van enthousiaste buurtbewoners en professionals gaan we erin slagen steeds meer mensen naar het Huis van de Wijk te krijgen. Daar kunnen ze ook meedoen aan tal van activiteiten. In een volgende fase zullen ook steeds meer (digi-)taalactiviteiten in het Huis van de Wijk zelf plaatsvinden”. Binnenkort wordt het tweede Digi-Taalpunt geopend in de wijk Schenkel. En in 2022 komen de andere Capelse wijken aan de beurt.

Ander positief nieuws kwam van Yvonne Polman, coördinator van het Digi-Taalhuis Capelle: het spreekuur van het al bestaande Digi-Taalpunt in de bibliotheek aan het Stadsplein vindt voortaan niet alleen op dinsdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur plaats maar ook op donderdagmiddag op diezelfde tijd. Een afspraak maken is niet nodig.

Tot besluit overhandigde de wethouder de flyer, die gebruikt gaat worden in de voorlichting, aan Zoë Jansen, buurtcoach in Middelwatering. Vervolgens gaf ze aan 7 taalpuntmedewerkers een hesje met het logo van het Digi-Taalhuis, bedoeld om de zichtbaarheid voor alle bezoekers van het Huis van de Wijk en de naamsbekendheid van het Digi-Taalhuis te vergroten.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten