• Conny van Holst, Bert Buijs en Koos van Eijk bij de vuurtoren.
• Conny van Holst, Bert Buijs en Koos van Eijk bij de vuurtoren. (Foto: Jan van der Arend)

Het monnikenwerk van Bert Buijs

  •   keer gelezen

capelle • Bert Buijs, inwoner van Aafje De Roo aan De Baronie, heeft de laatste anderhalf jaar gewerkt aan een imponerende vuurtoren.


Na een lange carrière in de scheepsbouw en visserij blijft Bert Buijs met zijn passie bezig. Glunderend vertelt hij hoe de levensechte vuurtoren opgebouwd is uit hout, verf en allerlei materialen die overbleven in het wooncomplex.

Zijn band met schepen, de zee en techniek wordt meteen duidelijk; Bert Buijs verhaalt over zijn tijden in de machinekamers van schepen, op de scheepswerf van Bolnes en op expedities naar Nigeria. Sinds zijn tijd aan boord bouwt hij miniatuurschepen, maar ook na zijn actieve carrière blijft hij kleine modellen bouwen. Geheel met de hand en met microscopische precisie.

Maar de wortels van zijn hobby gaan dieper, mede door zijn handige handen. “Voor handvaardigheid kreeg ik altijd een negen op de lagere school, maar voor rekenen een vier”, verklaart hij.

Als hij zes jaar geleden naar De Roo moet verhuizen, mist Bert Buijs zijn monnikenwerk. “De dagbesteding hier sloeg niet aan bij Bert”, vertelt Conny van Holst, die werkzaam is bij De Roo. “Toen zijn we samen gaan kijken wat wij konden doen om Bert weer te laten bouwen. Wij zijn toen met een bootje begonnen”.
Bert Buijs leeft bij de gratie van God; hij kreeg veel medische tegenslagen en ongelukken, maar hij mag nog steeds bezig zijn met zijn passie.

In het spoor van de technisch dienst van het verpleeg- en zorgcentrum zocht hij afgedankte materialen bij elkaar, van koperdraad tot klossen en kabels. Alleen het hout en de verf kwamen nieuw van de bouwmarkt.
Medewerkers van De Roo rekenden op een kleine vuurtoren; zijn modelschepen waren immers niet heel groot. Maar Bert had iets groots in gedachten. Dat bleek na de trip naar de bouwmarkt, toen de auto van Conny van Holst uitpuilde met planken en balken. Uiteindelijk is het bouwwerk, gebaseerd op de vuurtoren van Scheveningen, zo’n 1,2 meter hoog geworden.

Koos van Eijk van de technische dienst heeft ook geholpen, omdat het uiteindelijk een groot project bleek. Zo ontstond een driekoppig team dat de fiere vuurtoren moest realiseren, allemaal aangedreven door de ideeën en creativiteit van Bert. Veel van zijn priegelwerk deed Bert Buijs in zijn woning, die hij deels als werkplaats heeft ingericht. Maar hij was ook vaak te vinden in de orangerie, waar hij door cd’s met zeemansliederen met de juiste arbeidsvitaminen aan de slag kon.

Huub Lakerveld
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten