Foto: Aangeleverd
ingezonden mededeling

BBQ Anno 2030, de toekomst van de Grill

  •   keer gelezen

Barbecue zit in Nederland behoorlijk in de lift, dus het is niet gek dat de bbq georiënteerde tv programma’s, bbq workshops, en bbq restaurants je om de oren vliegen. 


Er wordt steeds meer geld uitgegeven om de lekkerste en beste bbq te organiseren. Er is meer aandacht voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Dat zie je niet alleen terug in het gemiddelde te besteden bedrag bij de slager, en de groenteboer. Maar ook als we kijken naar het type kooktoestel waarop mensen hun grill kunsten showen. 

De Kamado BBQ
De kamado is zo’n kooktoestel waar steeds meer aandacht voor is. Eigenlijk niks nieuws want de kamado op zich is al een eeuwenoud keramische kooktoestel. Een toestel dat zich vanwege zijn uitstekende thermische eigenschappen heel goed leent om alle bereidingen die je normaal in de keuken zou doen, nu ook op de bbq kunt maken. Alleen dan met dat heerlijke rooksmaakje dat zo specifiek is voor bbq gerechten. 

Dus eigenlijk zou je wel kunnen stellen dat een keramische kamado bbq, ook in 2030 dé bbq trend is. 

Waarom is dit type bbq zoveel populairder dan andere bbq’s?
Naast dat een kamado er imposant uitziet in je tuin, is dit type bbq ook nog eens heel veelzijdig in gebruik. Zo kun je ermee grillen, roken, roosteren, bakken, en zelfs stomen. Er is haast geen ander kooktoestel te bedenken dat zo veelzijdig is als de kamado.

Geschikt voor zowel het snelle grill werk, als low and slow bereidingen. Door de dikke keramische wand blijft de hitte die door het houtskool wordt geproduceerd heel goed bewaard in het keramiek, eigenlijk is het meer een houtskool gestookte oven. Houtskool kan tot wel 24 uur lang blijven branden, zo kun je de taaie stukken vlees omtoveren tot een heerlijk zacht traag gegaard gerechtje, van pulled pork tot shortribs, tot een heerlijke rendang. 

BBQ All Year Long
Nog zo’n voordeel van een keramische bbq, door de uitstekende thermische eigenschappen kun je ‘m het hele jaar door gebruiken. Ook deze trend zien we elk jaar populairder worden. Bbq fanatisten zijn nu 4 seizoenen per jaar lekker buiten aan het koken, op vuur.

Hoe werkt een kamado bbq?
BBQ is in essentie voor alle type bbq’s hetzelfde, houtskool, vuur, zuurstof. Deze 3 elementen vormen de basis van de werking van een bbq. Houtskool + vuur + veel zuurstof is heel heet. Houtskool + vuur + weinig zuurstof betekent een lagere temperatuur. 

Bij de kamado is het mogelijk om je bbq urenlang op een en dezelfde temperatuur te houden, door middel van 2 schuiven kun je de luchttoevoer en de luchtuitlaat regelen, en zo tot op de graad nauwkeurig de kamado afstellen. 

Kamado Workshops
Mocht je je niet als een vis in het water voelen bij koken op vuur dan kun je altijd nog een kamado workshop volgen. 

Er zijn tal van workshops, van beginner tot gevorderd, van een traditionele tot een culinaire bbq. Schaal je jezelf in de ervaren bbq’er? Dan ga je toch gewoon mee voor de gezelligheid! 

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten