• Beeld uit de film My Roots, met in het midden Jasmijn (Julie Tönder).
• Beeld uit de film My Roots, met in het midden Jasmijn (Julie Tönder). Foto: Wilbert Eerland

Makers trots op speelfilm ‘My Roots’

13 okt, 15:00 Algemeen 275 keer gelezen

CAPELLE • Het jongerentheater Quint ziet op woensdagavond haar derde speelfilm in première gaan. Regisseur Marnix Keeven, actrice Ziara Bogaers-Breedijk en hoofdrolspeelster Julie Tönder blikken terug op de opnames en staan stil bij wat de film voor hen betekent.

“Bij het jongerentheater geven wij ook workshops op scholen en tijdens die workshops is het idee ontstaan”, weet regisseur en scenarioschrijver Marnix Keever. “Wij interviewden leerlingen over het onderwerp ‘’Waar droom je van?’’ en we begonnen ook volwassenen te interviewen. Hieruit kwamen allerlei verhalen, bijvoorbeeld over gezinnen in problemen of kinderen die nooit mee kunnen op schoolreis. Er is veel verborgen armoede en daar zijn wel potjes voor, maar mensen weten die soms niet te vinden of schamen zich ervoor. Toen ontstond het idee om dit om te zetten in een speelfilm”. 

‘My Roots’ is vrijwel volledig opgenomen in Capelle. De film gaat over een schoolproject waarbij leerlingen hun grootouders interviewen, om zo te ontdekken hoe de keuzes van de grootouders hebben geleid tot waar de leerlingen nu zijn. Voor het hoofdpersonage Jasmijn is dit lastig; haar moeder zit in de schulden en met haar grootouders heeft zij geen contact. Jasmijn stelt alles in het werk om haar moeder te helpen uit de schulden te komen. De film speelt in op kansenongelijkheid, discriminatie en onderlinge vriendschappen en familiebanden.

Julie Tönder, die al acht jaar bij Quint actief is en de rol van Jasmijn heeft, legt uit: “Het is een mooi verhaal en ik vond het tof om mij te verdiepen in Jasmijn’s karakter. Zij is erg slim en wil haar verantwoordelijkheid nemen. Ik heb een verslag gekregen van Marnix over Jasmijn, maar ik kon er zelf ook mijn eigen invulling aan geven”. Ze is zenuwachtig voor de première. “Ik ben wel een beetje bang hoe ik overkom. En ik ben het hoofdpersonage, dus ik moet een uur naar m’n eigen hoofd kijken”, lacht ze.
Die zenuwen heeft Ziara Bogears-Breedijk ook wel. Zij speelt Tamia Maduro, de geschiedenisdocente en mentor van Jasmijn. Zij heeft een musicalachtergrond, maar speelt nu voor het eerst in een film. “Voor mijn auditie zag ik alleen een paar scenes, maar het onderwerp sprak mij erg aan. Er zitten elementen zoals racisme en verborgen armoede in; de film heeft echt een maatschappelijk karakter.

‘My Roots’ speelt op woensdag 13 oktober om 19:00 en 20:30 uur in het Isala Theater.

Huub Lakerveld

Redactiecoördinator Het Kontakt - IJssel en Lekstreek

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Beginnerscursus bridge begint in september Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Wandeling met lunch in Oostgaarde Algemeen gisteren
Afbeelding
Schenkel Jaarmarkt terug van weggeweest Algemeen 11 aug, 16:00
Afbeelding
Spreekuur maatschappelijk werker in Oostgaarde Algemeen 11 aug, 14:00
Afbeelding
HC Capelle op zoek naar trainers Algemeen 11 aug, 11:30
Afbeelding
Yoga in de Roo van Capelle Algemeen 11 aug, 09:10
Afbeelding
Tekensessie bij KinderLab Schenkel Algemeen 10 aug, 20:00
Afbeelding
Zomerspeelfeest bij Rollebollebos Algemeen 10 aug, 18:30