• Vida de Rivera in vol ornaat.
• Vida de Rivera in vol ornaat. (Foto: Aangeleverd)

Thuis Leendert-Jan, bij shows ‘Vida de Rivera’

  •   keer gelezen

CAPELLE • Het drag-bestaan van Leendert-Jan Verhoef begon toen een vriend van hem make-up wilde proberen op mannen. Toen hij met vrienden voor het eerst als drag queen naar een feestje ging wist Leendert-Jan zeker dat hij dat vaker wilde doen.


“Drag betekent traditioneel gezien dat mannen zich als vrouwen kleden en gedragen”, legt hij uit. “Dit wordt ook wel travestie genoemd. Maar tegenwoordig gebeurt dit ook andersom en zijn er veel andere uitingen van drag. Het kan soms ook puur artistiek zijn”.


Aspecten van drag

De belangrijkste aspecten van drag zijn volgens Leendert-Jan de make-up en het optreden op podia. “Als je het serieus wil aanpakken, moet je jezelf wel bewijzen in het begin. Je zult eerst goed moeten worden met het aanbrengen van je make-up, echt de vrouwelijke contouren creëren in je gezicht. Daarnaast moet je er gewend aan raken om op een podium te staan; een van de vaste onderdelen van een dragshow is ‘lip syncing’, oftewel het imiteren van muziekteksten met de lippen.

Veel drag queens kiezen daarbij hun favoriete nummers waarmee zij een (activistische) boodschap willen afgeven. Je kunt dit allemaal heel groot maken met dans en entourage. Sommige drag queens met een mooie stem zingen zelfs live”.
Naast de lipsynchronisatie of het zingen zijn de pruiken, kledingkeuze en eventueel sieraden belangrijke punten.


Toch vindt Leendert-Jan het lastig om te zeggen aan welke eigenschappen een ‘goede’ drag queen behoort te voldoen. “Niets is fout voor mij; alles kan en iedereen vult het op een eigen manier in. Persoonlijk heb ik bewondering voor mensen die de lipsynchronisatie perfect doen, van bewegingen tot zelfs de ademhaling. Sommige drag queens nemen het heel serieus en zijn zo goed in optreden, dat zij er goed geld mee verdienen”.


Drag naam

Hoewel Leendert-Jan zelf op ‘hobbyniveau’ als drag queen actief is, gaat hij er helemaal in op. “Het leukst eraan vind ik het acteren. Je kunt in een rol kruipen en daarmee andere mensen vermaken”. Zoals de meeste drag queens, heeft ook Leendert-Jan zich een drag naam toegeëigend. “Op het podium heet ik Vida de Rivera.

Na wat gepuzzel met voor- en achternamen, wilde ik uiteindelijk een Spaanstalige naam. ‘Vida’ betekent leven en dat sprak mij erg aan. Rivera komt van rivier en ook een beetje van Frida Kahlo, wiens man’s achternaam Rivera was. Sommigen kiezen voor een ludieke naam zoals Miss Baksel, maar deze naam vond ik passend voor mijn karakter”.

Reacties

Hoewel hij zelf geen negatieve ervaringen heeft gehad met betrekking tot zijn hobby, kent Leendert-Jan verhalen van andere drag queens die bijvoorbeeld geweigerd worden door taxichauffeurs. Zelf wil hij onderweg naar een optreden ook niet te veel aandacht trekken. “Als ik thuis al mijn make-up heb gedaan, ga ik nooit met het openbaar vervoer naar een show of verkiezing. En daarnaast parkeer ik mijn auto dicht bij de bar waar ik heen ga”.

Ondanks dat hij deze voorzorgsmaatregelen treft, is Leendert-Jan nooit negatief benaderd of gediscrimineerd. Hij zou, mede door zijn eigen positieve ervaringen, iedereen die ook als drag queen wil optreden willen aanmoedigen. “Ga eens naar een drag bar waar je altijd welkom bent, zoals Bonaparte in Rotterdam.
Of ga op zoek naar online groepen en sluit je anders aan bij evenementen zoals Pride in Amsterdam. Daar kun je veilig feest vieren en over straat lopen, als jezelf of als je drag personage”.

Huub Lakerveld
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten