Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Column - Capelle scheidsrechtershoofdstad van Nederland

Algemeen 456 keer gelezen

Wellicht komt u ooit in een voetbalstadion of kijkt u voetbal op tv. Dan weet u vast wel dat de mensen van het arbitrale kwartet en de (assistent) VAR belangrijke personen zijn tijdens een wedstrijd. 

Neem afgelopen zaterdag. De in De Kuip debuterende Joey Kooij (tevens de schoonzoon van Frank de Boer) overrulede VAR Siemen Mulder nadat Linssen een klein duwtje had gegeven. Feyenoord won mede dankzij deze beslissing. Dat de moeders van de scheidsrechters allemaal hetzelfde beroep hebben, weten we inmiddels wel. Dat deze leidsmannen in het dagelijks leven vaak een topfunctie bekleden (manager, politie, onderwijs) is veelzeggend. Veel te vaak worden deze mensen beschimpt terwijl het allemaal hartstikke aardige gasten zijn. Ik kan het weten, want ik heb ze allemaal begeleid bij Excelsior en ooit geïnterviewd. Het is deze week de week van de scheidsrechter. 

Wist u dat Capelle toonaangevend is als het gaat om arbiters? Clay Ruperti (31) zat onlangs naast Kevin Blom bij het Europa Leagueduel A.S. Monaco tegen Sturm Graz. Laurens Gerrets (33) ging de wereld over nadat hij FC Den Bosch tegen Excelsior staakte wegens racistische opmerkingen vanaf de tribune. Sander de Brito Roque wordt door velen gezien als de beste scheids van de tweede divisie. 
En onze eigen burgemeester Peter Oskam leidde honderden duels op hoog niveau en vervult internationaal nog allerlei functies en coacht scheidsrechters, terwijl zijn 12-jarige zoon nu al bij veel oudere pubers fluit. Egbert Hadders was een van de eersten in ons land die een databank maakte waardoor amateurclubs bijna altijd over een scheids beschikken. Kortom, Capelle is toonaangevend. Binnenkort starten er weer cursussen bij de clubs in de regio. Wie niet de top haalt als voetballer, kan als (assistent)scheidsrechter heel ver komen. International worden, verre reizen maken en respect krijgen. Want respect verdienen zij, niet alleen deze week. Vooral op recreatief niveau. Want zonder hen geen wedstrijden!

Cor Hulsbus

Huub Lakerveld

Redactiecoördinator Het Kontakt - IJssel en Lekstreek

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Familiehuis Schollevaar met als thema 'de Koning': samenkomst op 28 april Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Koningsdag in Capelle en Kralingseveer: het volledige overzicht van activiteiten Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Zonnebloemwedstrijd: welke Capellenaar heeft de hoogste? Nieuws gisteren
Afbeelding
Samen afval rapen (met smakelijke beloning na afloop) Nieuws 23 apr, 08:27
• Ewout Bückmann.
Ewout Bückmann zwaait af als voorzitter Adviesraad: 'Het team staat' Nieuws 22 apr, 16:35
• De speurtocht leidt ook langs de houten kunstwerken.
Lentespeurtocht in het Schollebos Nieuws 22 apr, 13:06
• Pianist Roderigo Robles de Medina.
Gruppman Ensemble speelt Surinaamse muziek in Van Cappellenhuis Nieuws 22 apr, 10:33
Afbeelding
Werk aan fietspad Algerabrug: één helft blijft open Nieuws 22 apr, 08:07