• Koos Keijzer voor zijn busje bij station Capelsebrug.
• Koos Keijzer voor zijn busje bij station Capelsebrug. Foto: Frank de Roo

Koos Keijzer verbindt met de Capelse buurtbus

Algemeen 222 keer gelezen

CAPELLE • Op de parkeerplaats van metrostation Capelsebrug vertelt buurtbuschauffeur Koos Keijzer uitgebreid en enthousiast over zijn vrijwilligerswerk. In samenwerking met de RET, Metropool Regio Den Haag-Rotterdam, het IJsselland Ziekenhuis en de gemeentes Capelle en Rotterdam, verzorgt Buurtbusvereniging Capelle door middel van aanvullend busvervoer een onderdeel van het plaatselijke OV-aanbod. 

Van maandag tot en met vrijdag rijden twee achtpersoons buurtbussen een vaste dienstregeling en een vaste route. Zo verbinden zij Middelwatering, Schollevaar, ‘s-Gravenland en Capelle-West en Kralingseveer in Rotterdam. De chauffeurs zijn vrijwilligers en omdat de buurtbus gaat uitbreiden, zijn nieuwe vrijwilligers nodig.
Koos rijdt zelf sinds februari op de buurtbus. “Ik was altijd grafisch vormgever en ben inmiddels met de AOW. Ik ben nog fit en actief en ik wil me graag nuttig maken voor de maatschappij. Dit is een praktische manier om dat te doen. Ik vind het belangrijk dat het centrum en de wijken onderling goed bereikbaar zijn. We komen op plekken waar de gewone bussen niet komen. Door de buurtbus te rijden, zorg je letterlijk voor verbinding. Ik rijd één keer per week, mijn werktijden zijn van 7:00 tot 13:00 uur, of van 13:30 tot 18:30 uur. De uitdaging spreekt mij aan. Begin je op de buurtbus te rijden, dan moet je eerst alles vergeten wat je van autorijden weet. Je vervoert regelmatig ouderen, mensen die niet zo goed ter been zijn of met een kinderwagen. Dan kun je niet in één keer remmen; dan vliegen ze naar voren.

Het is vooruitkijken en vooruitdenken, op de buurtbus heb je echt drie paar ogen nodig. Na afloop van zo’n dienst voel je dat je aan de bak bent geweest. Ook vind ik het waardevol om mij dienstbaar te maken aan de lokale gemeenschap, want die gaat mij aan het hart. Daarbij kom je nog eens ergens en je ziet zo nog eens iets van de stad. Plus de contacten met de reizigers. Je komt mensen van allerlei achtergronden tegen. Qua nieuwe chauffeurs is het dan ook zeker niet zo dat de buurtbus alleen oude, grijze witte mannen zoekt. Als chauffeur vervoer je regelmatig dezelfde passagiers en je merkt de waardering. Dat geeft een goed gevoel.”
Vrijwilligers van 21 tot 75 jaar kunnen zich opgeven via www.buurtbuscapelle.nl/vrijwilliger.

Koos rijdt sinds begin dit jaar op de buurtbus en geniet van het vrijwilligerswerk. Hij merkt dat het kleine busje een middel is om mensen met elkaar in contact te brengen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Boa's mogen boetes uitdelen voor lichte verkeersovertredingen Nieuws 21 uur geleden
• De Van Brienenoordbrug.
Brandbrief Van Brienenoordbrug: 'Instortingsgevaar dreigt als niet snel ingegrepen wordt' Nieuws 22 uur geleden
• De eikenprocessierups.
Gemeente pakt eikenprocessierups aan met aaltjes Nieuws 23 apr, 15:55
Afbeelding
Familiehuis Schollevaar met als thema 'de Koning': samenkomst op 28 april Nieuws 23 apr, 14:53
Afbeelding
Koningsdag in Capelle en Kralingseveer: het volledige overzicht van activiteiten Nieuws 23 apr, 11:45
Afbeelding
Zonnebloemwedstrijd: welke Capellenaar heeft de hoogste? Nieuws 23 apr, 09:55
Afbeelding
Samen afval rapen (met smakelijke beloning na afloop) Nieuws 23 apr, 08:27
• Ewout Bückmann.
Ewout Bückmann zwaait af als voorzitter Adviesraad: 'Het team staat' Nieuws 22 apr, 16:35