• Elten Kiene (links) en Jarred Sewsingh bij de hiphopmeubel.
• Elten Kiene (links) en Jarred Sewsingh bij de hiphopmeubel. Foto: Annemarie van der Ploeg

‘Hiphop in je bieb!’ expositie geopend

Algemeen 94 keer gelezen

capelle • De doelgroep jongeren van veertien tot achttien jaar is voor de bibliotheek moeilijk te bereiken. Afgelopen donderdag werd in de bibliotheek in Capelle het project ‘Hiphop in je bieb!’ gelanceerd. Er waren performances van spoken word artiest Elten Kiene en stadsperformer Jarred Sewsingh, die de komende tijd een talent-ontwikkelingstraject voor deze groep gaan leiden.

‘Hiphop in je bieb!’ is speciaal door Probiblio in de bieb opgezet voor en door jongeren, met aandacht voor de hiphop- en jongerencultuur. De Bibliotheek aan den IJssel heeft een nieuwe collectie boeken over Urban every day culture, mangastrips, muziek en nog veel meer aangeschaft. Deze collectie is een maand lang in het speciale Hiphopmeubel te vinden. 

Corien de Kok, die werkt voor communicatie en digitale diensten in de Bibliotheek aan den IJssel, vertelt: “Het is niet zo dat we geen interessante dingen hebben, maar het is gewoon heel moeilijk die doelgroep te bereiken. Daar hebben we nu een maand dit hiphopmeubel voor. Daarna is de collectie te vinden in onze bibliotheek. Vooral mangastrips, afkomstig uit Japan, zijn ontzettend populair onder de doelgroep die zo moeilijk te bereiken is.”

Workshops

De komende tijd geven spoken word artiest Elten Kiene en stadsperformer Jarred Sewsingh tijdens een drietal workshops jongeren van veertien tot achttien jaar les over creatief entrepreneur schap, oefenen met teksten en schrijven en taal. Op 28 oktober, tijdens de afsluiting van de workshops, zullen de cursisten een performance geven van door hen gemaakte teksten.


“Wij in Nederland beheersen over het algemeen cognitieve vaardigheden zoals lezen en schrijven, waardoor we onszelf meer dingen kunnen leren. Maar wij maken er vaak te weinig gebruik van. Hiphop kan daar een belangrijke schakel in zijn; met hiphop boeken, leuke boeken, die de jongeren ook leuk vinden, ontdekken ze wat de waarde van lezen en schrijven is en daardoor ook spreken. Ik heb door schrijven en hiphop geleerd wat mijn waarde is en als ik het kan, kunnen zij het ook”, legt Elten uit.


Echt papier

Jarred is ook heel enthousiast. “Ik vind het echt heel fijn dat ze op zoek zijn naar connectie naar de jongeren toe. In de digitale wereld met tablet en computer is het gewoon heel moeilijk om echt papier onder de aandacht te brengen. Ik vind het mooi dat ze dit gedaan hebben en vind het ook heel fijn dat ik hiervoor gevraagd ben. Zoals ik het nu zie, denk ik ook wel dat de jongeren hier echt veel meer naartoe gaan. In de collectie zitten behoorlijk indrukwekkende boeken”.


Kijk voor meer informatie op www.bibliotheekaandenijssel.nl/hiphop

Annemarie van der Ploeg

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Het Kontakt zoekt deelnemers marathon Rotterdam en hun verhaal Nieuws 19 uur geleden
• Thomas Hardie met de plannen voor het groene schoolplein.
Groen plein voor basisschool Pieter Bas dankzij subsidie: 'Hopen dat buurt mee kan genieten' Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Brandweer blust woningbrand aan Paganinistraat 112 gisteren
• Flyer Herfst in Schoorl
Nieuw Capels Toneel speelt voorstelling 'Herfst in Schoorl' Theater 28 mrt, 11:56
Afbeelding
'Geldezels' melden zich op politiebureau Capelle: passende maatregel opgelegd Nieuws 28 mrt, 08:55
Afbeelding
Kinderbingo bij Rollebollebos op 7 april Nieuws 27 mrt, 18:50
Afbeelding
Verdachte (47) van drugshandel aangehouden in Capelle 112 27 mrt, 17:02
Afbeelding
Matig slagingspercentage voor inbrekers in Capelle Nieuws 27 mrt, 13:42