• Martijn Huisman poseert trots met zijn nieuwe boek.
• Martijn Huisman poseert trots met zijn nieuwe boek. Foto: Huub Lakerveld

Martijn lanceert nieuw Bob Marley boek

Algemeen 445 keer gelezen

CAPELLE • Als tiener raakte Martijn Huisman in de ban van Bob Marley en de erfenis van de Jamaicaanse artiest heeft hem sindsdien niet meer losgelaten. Nu heeft de Capellenaar zijn tweede boek over Bob Marley uitgebracht.

‘Een enorm aantal uren’ heeft Martijn gestoken in het lijvige boekwerk, dat meer dan 400 pagina’s en 300 foto’s telt. Tien jaar onderzoek, reizen en interviewen zorgden ervoor dat hij nu met trots zijn boek The Reggae Nation - The Global Legacy of Bob Marley & The Wailers in handen heeft. “Het grootste deel van het onderzoek deed ik voor ik kinderen kreeg, in de avonduren naast mijn voltijd baan. Het originele idee was het maken van een mooi internet document met informatie over de invloed van Bob Marley wereldwijd. Dat is enigszins uit de hand gelopen” 


Inspiratie

Al gravende ontdekte Martijn de enorme nalatenschap van Bob Marley over de hele aarde. “Dat is waar dit boek over gaat”, vertelt hij. “Er zijn al verschillende biografische boeken over Bob Marley verschenen, het ‘van wieg tot graf verhaal’. Dit boek is qua vormgeving totaal nieuw. Daarnaast is dit het eerste boek dat dieper induikt op de betekenis van zijn muziek, op de sociale en politieke invloed die hij wereldwijd lang na zijn dood had en heeft”. Martijn bezocht voor zijn boek met name reggae-experts en verzamelaars over de hele wereld; mensen die hun huis van vloer tot plafond vol hebben staan met Bob Marley gerelateerde artikelen. Zelf raakte Martijn gefascineerd op zijn vijftiende, toen hij Marley’s muziek voor het eerst hoorde op een platenspeler bij een vriend. “Ik was helemaal perplex van de messcherpe teksten en de boodschap die Bob Marley had. Hij wilde de wereld een stukje mooier en beter maken. Het is wel tekenend dat hij 40 jaar na zijn dood nog steeds zo’n idool en boegbeeld van de reggaemuziek is. Eigenlijk heeft hij de wereld groen-geel-rood geverfd”.

Voorlopig heeft Martijn een gelimiteerde oplage van 500 stuks gepland. Hiervan zijn er al ongeveer 340 verkocht via de voorverkoop en crowdfundingsactie. Als 500 exemplaren verkocht zijn, overweegt hij een tweede druk. “Het is een kostbaar proces om een boek met harde kaft van deze omvang uit te geven. Ik hoop de kosten van het maken en drukken van dit boek eruit te krijgen. De winst gaat naar de organisatie HELP Jamaica! Zij zetten zich in Jamaica in voor het bouwen van scholen en bibliotheken, zodat kinderen kunnen leren”.
Martijn heeft nooit het idee gehad om winst te maken met zijn tweede boek over Bob Marley. “Er gaat zo veel tijd in zitten. Het boek is ontstaan vanuit een passie, hobby en mijn achtergrond als onderzoeker. Deze projecten doe je niet om er geld aan te verdienen”.

Meer informatie en bestellen: https://www.reggaenationbook.com/.

Huub Lakerveld

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Lijst met aanhoudingen na explosiereeks wordt langer: 19-jarige van bed gelicht Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Gratis lunch: Eye College zoekt 'proefkonijnen' voor eindexamen Nieuws 17 apr, 17:10
• Laurens Salcedo Valdez, pitcher bij Euro Stars.
Laurens Salcedo Valdez in mentorrol bij Euro Stars: 'Mooi om jonge gasten bij te staan' Sport 17 apr, 15:20
Afbeelding
Ongeval op Capelseweg, één persoon naar het ziekenhuis 112 17 apr, 13:42
• Metro bij station Schenkel.
RET solidair met NS: openbaar vervoer staat zaterdag drie minuten stil Nieuws 17 apr, 11:55
Afbeelding
Column - Wonen we in de leukste gemeente? Nieuws 17 apr, 10:15
Afbeelding
Mannen die gelinkt worden aan explosies Ravelstraat opgepakt Nieuws 17 apr, 08:04
Afbeelding
Competitieseizoen start voor Sparta Cricket op 20 april Nieuws 16 apr, 17:15