• Miranda de Jong heeft geld nodig voor een invalidenvoertuig na een ongeluk.
• Miranda de Jong heeft geld nodig voor een invalidenvoertuig na een ongeluk. (Foto: Annemarie van der Ploeg)

Inzamelactie invalidenauto Miranda

  •   keer gelezen

CAPELLE • Miranda de Jong kreeg op 29 april dit jaar een ongeval met haar invalidenvoertuig doordat een automobilist tegen haar aan botste en ervoor zorgde dat zij in haar voertuig drie keer omrolde. Na een aanrijding van haar voertuig door een automobilist werd Miranda de Jong schuldig bevonden, verloor zij haar voertuig en is haar vrijheid weggenomen. Er zijn volgens haar fouten gemaakt in het politierapport, waardoor zij schuldig werd bevonden en ze geen aanspraak kan maken op een nieuw voertuig bij de gemeente. Een vriendin begon een crowdfunding.


“Ik wilde oversteken van het Slotplein naar de Nieuwe Laan en ik keek goed naar alle kanten of er niets aankwam. Omdat er geen verkeer aankwam, stak ik over. Ik was met mijn voorwiel in de Nieuwe Laan, mijn achterwielen stonden nog op het fietspad en in één keer lag ik om en rolde drie keer rond. Zo hard ben ik geraakt. Politie en ambulance kwamen erbij. In het politierapport bleek niet te staan hoe hard de auto reed, waar ik geraakt ben, dat ik drie keer getold ben en in de ambulance heb gelegen. Er staat wel in dat ik met mijn voertuig de auto op z’n kant heb gekregen; omgekeerd dus. De auto heeft trouwens alleen een koplamp minder. Gevolg van dit alles is dat de verzekeringsmaatschappij mij schuldig acht en ik niets krijg uitgekeerd. Ik zit gewoon zonder vervoer. Een nieuw invalidenvoertuig kost zo’n 8.000 euro. Dat zou ik dus zelf moeten betalen, maar dat kan ik niet. Die stabilisatie in mijn oude voertuig heeft ervoor gezorgd dat ik nog leef. Ik heb nog steeds last met slikken, want ik ben bij de aanrijding met mijn keel op het stuur terechtgekomen.
Maar je keel krijgt geen rust, waardoor de genezing nog langer duurt. Ik sta momenteel machteloos. Omdat ik zogenaamd schuldig ben, krijg ik geen nieuw voertuig van de gemeente. Ik heb op dit moment minder vrijheid dan een gedetineerde met een enkelband. Ik kan niet alleen de deur uit, want ik kan niet lang lopen, ik kan niet fietsen en vanwege mijn handicap moet ik overdekt rijden. Als ik nat en koud word, verstijf ik, want ik heb diverse soorten reuma. Als dat niet zo was geweest had ik makkelijk een tweedehands scootmobiel kunnen regelen, maar daar heb ik niets aan.”

Een vriendin van Miranda begon een crowdfunding via GetFunded. De campagne heet ‘Geef om de vrijheid van een mobiele beperking’. Elke euro is welkom. “Als ik 800 euro bij elkaar krijg, heb ik eventueel al een bedrijf (Greenride B.V. in Den Haag) waar ik korting kan krijgen, zodat ik een deel van het geld apart kan houden voor reparatie of onderhoud. Dat krijg ik ook niet meer van de gemeente. Als ik over het ongeluk praat, moet ik weer huilen. De wetenschap dat je geen vrijheid meer hebt en altijd begeleiding nodig hebt, dat vreet aan je. Ik ging altijd graag even toeren naar een natuurgebied, boekje mee…. Even weg. Dat kan allemaal niet meer”.

Annemarie van der Ploeg

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten