• Rattenvanger Mark bij de vallen. Om veiligheidsredenen plaatst hij de klemmen normaal gesproken in plastic dozen en niet zoals afgebeeld.
• Rattenvanger Mark bij de vallen. Om veiligheidsredenen plaatst hij de klemmen normaal gesproken in plastic dozen en niet zoals afgebeeld. Foto: Huub Lakerveld

Rattenvanger van Rondelen maakt overuren

22 sep, 14:00 Algemeen 383 keer gelezen

CAPELLE • Bij het Valerius- en Reviusrondeel is een ware ratten- en ganzenplaag aan de gang. De voornaamste oorzaak is de constante aanvoer van voedsel voor de dieren, mede mogelijk gemaakt door enkele flatbewoners.

Een luid gekwetter en vleugelslagen galmen tussen de flats aan het Reviusrondeel; de ganzen zijn zojuist voorzien van vers brood, naar beneden gegooid vanaf de eerste etage. Nadat de ganzen het merendeel van het brood hebben verorberd, schieten bruine schimmen langs de struiken. De ratten hebben ook hun weg gevonden naar het open buffet. 

Ongediertebestrijder Mark Colin beziet het van een afstand. Hij werkt in Capelle en de gemeente Zuidplas aan de bestrijding van ratten en ook wespen. Sinds 2017 mag er geen rattengif meer worden ingezet en daarom gebruikt Mark nu klemmen met pindakaas in plastic dozen en geurpalen. Deze palen verspreiden een brandgeur, een lucht die angst oproept bij de ratten en hen wegjaagt. “Maar zolang er voedsel en schuilplaatsen aanwezig zijn, blijven de ratten hier bij de flats”, legt hij uit. “Ze zijn inmiddels slim genoeg om de vallen te ontwijken. En waarom zouden ze nog op de pindakaas afkomen als er eten naar beneden wordt gegooid?”

Hij benadrukt dat er vaak geen verkeerde intenties zijn bij het voeren. “Mensen vinden het leuk om de dieren te zien eten en voeren daarom graag. De bedoelingen zijn niet slecht”. Andere mensen willen geen voedsel verspillen, bijvoorbeeld vanuit geloofsovertuiging. Maar het is beter om overgebleven eten te delen met buren of het in te vriezen. Ratten zijn geen welkome gasten; zij brengen ziektes over en bij een rattenbeet is een tetanusprik direct nodig.

Eigen verantwoordelijkheid

Naast het direct voeren vanaf de balkons draagt het dumpen van afvalzakken naast de containers bij aan de plaag. “Meeuwen pikken de zakken open op zoek naar voedsel en daar profiteren de ratten weer van”, weet Mark. “De gemeente en handhaving kunnen doen wat zij willen, maar het moet in samenwerking gaan met de bewoners. Het probleem begint namelijk bij de aanvoer van voedsel voor de dieren”.

De gemeente Capelle heeft langs de P.C. Boutenssingel een matrixbord neergezet met de oproep om niet te voeren in verband met ratten en ganzen. Maar er is meer nodig; deze week komen er posters met eenvoudige pictogrammen en worden folders verspreid. Het doel is voorlichting en een mentaliteitsverandering bij de bewuste bewoners. “Het is maar een klein deel van de bewoners die vogels voert”, weet woordvoerder Brigitte Moratis. “Maar we willen hen wel bereiken en zo gedragsverandering teweeg brengen. Alleen als alle partijen samenwerken krijgen we de overlast van ratten en ganzen hier weg”.

Huub Lakerveld

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Beginnerscursus bridge begint in september Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Wandeling met lunch in Oostgaarde Algemeen gisteren
Afbeelding
Schenkel Jaarmarkt terug van weggeweest Algemeen 11 aug, 16:00
Afbeelding
Spreekuur maatschappelijk werker in Oostgaarde Algemeen 11 aug, 14:00
Afbeelding
HC Capelle op zoek naar trainers Algemeen 11 aug, 11:30
Afbeelding
Yoga in de Roo van Capelle Algemeen 11 aug, 09:10
Afbeelding
Tekensessie bij KinderLab Schenkel Algemeen 10 aug, 20:00
Afbeelding
Zomerspeelfeest bij Rollebollebos Algemeen 10 aug, 18:30