Carrie Jansen voor het beeld van een moeder met kind.
Carrie Jansen voor het beeld van een moeder met kind. (Foto: Annemarie van der Ploeg)

Veilige Veste geopend in Capelle Schollevaar

  •   keer gelezen

CAPELLE • Na een moeilijke periode rondom corona was het eindelijk zo ver: de Veilige Veste is geopend in Capelle Schollevaar. De Veilige Veste is een opvanghuis van de landelijke Stichting Fier voor meisjes en moeders met kinderen die te maken hebben (gehad) met geweld in afhankelijkheidsrelaties.


Carrie Jansen, zichzelf ‘medewerker mooie dingen’ noemend, legt uit: “Meisjes en moeders met kinderen worden aangemeld door de huisarts, door Veilig Thuis of via Jeugdbescherming als het thuis niet meer veilig genoeg voor hen is. Fier is gespecialiseerd in het helpen van mensen die te maken hebben (gehad) met geweld en dan moet je denken aan eerwraak, huiselijk geweld, seksueel misbruik en loverboyproblematiek. Naast de vrouwen en meisjes die hier wonen, komen hier ook mensen die met geweld te maken hebben gehad toen ze jong waren, en die als ze een jaar of 35 tot 40 zijn, daar opnieuw last van krijgen. Zij blijven gewoon thuis wonen, maar krijgen hier therapie. De groepen die hier wonen bestaan uit meisjes van 12 tot 20 en meisjes van 17 tot 25 en dan zijn er nog moeders met kinderen, die vaak via de crisisopvang komen. Meestal gaan ze na drie maanden weg, maar als de situatie nog niet veilig genoeg is, blijven ze hier tussen de 7 maanden en de anderhalf jaar. Het gaat natuurlijk een beetje als familie voelen. Ze krijgen toch een band met elkaar. Ik werk bij de participatieafdeling en zorg ervoor, naast dat die meiden naar school gaan of werken, dat ze ook gaan sporten, dansen, schilderen of bijvoorbeeld EHBO of een hospitality cursus van een stewardess van de KLM krijgen.

Als ze hier weggaan moeten ze weten dat er nog een ander leven is en ook waar hun talenten liggen.” 

Naast de therapie wordt er dus aan hun toekomst gewerkt. Carrie: “Wat ik heel fijn vind, is dat bijna iedereen die hier komt op een gegeven moment de beslissing heeft genomen van: “Het was thuis niet veilig, ik ben weg en nu ga ik bouwen.” Wij gaan met deze vrouwen praten: “Wat is jouw toekomst, wat is je droom, waar wil je naartoe en hoe kunnen wij je daarbij helpen?” Als het veilig genoeg is gaan ze naar school of naar hun werk. Voor sommigen is het echter te gevaarlijk om naar buiten te gaan. Die werken in onze interne bakkerij, de ‘Blooming Bakery’. Daar leren we hen werknemerskwaliteiten en bekijken wij welke opleiding zij kunnen doen. Zo kunnen zij uiteindelijk een startkwalificatie halen. Iedereen wordt blij van bakken en je bent samen bezig. Alles wordt bijgehouden in een portfolio en op het moment dat zij gaan solliciteren kunnen zij laten zien welke certificaten ze hebben behaald.”

Er wordt heel nauw samengewerkt met de gemeente Capelle. Carrie: “Het is echt een hele leuke gemeente. Er is hier altijd een soort bereidheid van: “Kom op, schouders eronder”. Sportief Capelle zet een heel sportprogramma op voor de meidengroepen en voor de moeders met kinderen. Wat je ook hebt meegemaakt en hoeveel stress je ook hebt, het is altijd goed om te gaan sporten. Welzijn Capelle doet ook allemaal leuke dingen en handhaving geeft ons fietsen voor de meiden als zij die over hebben. Ook helpen zij ons bij de opening. De gemeente Capelle heeft ervoor gezorgd dat wij hier kwamen. Capelle had echt zoiets van: “Fier komt hier”. Met steun van de Nationale Postcode Loterij hebben we een oud bedrijfspand kunnen kopen. We hebben het helemaal klimaatneutraal opgeknapt met fantastische isolatie. We maken zo weinig mogelijk kosten, hebben weinig overhead zodat er zoveel mogelijk geld naar de zorg voor de meiden gaat. Het gaat erom dat die meiden geholpen worden.”

De feestelijke opening vindt plaats op donderdag 16 september. “Prinses Beatrix komt het gebouw openen. Bovendien zijn de burgemeester van Capelle, de commissaris van de Koning, de wethouder en diverse hoogwaardigheidsbekleders hierbij aanwezig. Iedereen moet zich vooraf aanmelden en moet een QR-code hebben. 

Een aantal cliënten zingt liedjes die zij zelf hebben geschreven en die over hun eigen situatie gaan. Dat wordt heel ontroerend. Dit onderdeel vind ik heel belangrijk. Het is hun gebouw en zij moeten de eer krijgen die hen toekomt”, vertelt Carrie.

Verder kan iedereen gebak bestellen bij de Blooming Bakery. Hier kun je taarten, brownies, blondies en verder de meeste lekkere dingen bestellen, maar ook afhalen na reservering.

Kijk op www.fier.nl of www.bloomingbakery.nl 

Annemarie van der Ploeg

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten