<p>&bull; Familieportretten in de Regentenkamer van het Van Cappellenhuis.</p>

• Familieportretten in de Regentenkamer van het Van Cappellenhuis.

(Foto: Huub Lakerveld)

Fotoreportage - Open Monumentendag 2021

  •   keer gelezen

CAPELLE • Hoewel de Open Monumentendag dit jaar in afgeslankte vorm moest plaatsvinden, openden negen Capelse bouwwerken de deuren voor het geïnteresseerde publiek. Geen uitbundige markten en lezingen zoals in voorgaande edities, maar alleen de monumenten in al hun schoonheid. De Historische Vereniging Capelle (HVC) had een fietstocht van tien kilometer uitgestippeld en zo konden Capellenaren optimaal genieten van de monumenten in hun spreekwoordelijke achtertuin. 


De fietsroute begon bij de Oude Kern van Capelle, bij het Van Cappellenhuis en de Dorpskerk, die dateert van 1594. De wonderbaarlijke Regentenkamer in het Van Cappellenhuis was voor de gelegenheid open voor publiek en in de Dorpskerk klonken de rustgevende klanken van het statige Van Dam orgel. 

Via het borstbeeld van Deltaplanheld Johan van Veen leidde de route terug over de klinkers van de Dorpsstraat, naar het Dief- en Duifhuisje. Dit laatste overgebleven deel van het kasteel van Capelle had tijdens de Open Monumentendag een foto-expositie met beelden van het Capelle uit de jaren dertig tot zestig. Ook konden kinderen hun hoofd door het schavot steken om te ervaren hoe de dieven vroeger beschimpt en zelfs geëxecuteerd werden.

Ook het Scoutcentrum aan de ‘s Gravenweg en het Jan Anne Beijerinckgemaal aan de Bermweg deden de deuren open voor het publiek. Van de intrigerende historie van de polderdrooglegging was het een grote stap naar de sereniteit in De Hoeksteen en de Pauluskerk, de nummers 7 en 8 op de fietsroute. Tenslotte was het nog even doortrappen naar Kinderboerderij Klaverweide.

Huub Lakerveld
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten