<p>• Verkeershinder in 's Gravenland bij het onderhoud aan de rotondes.</p>

• Verkeershinder in 's Gravenland bij het onderhoud aan de rotondes.

(Foto: Huub Lakerveld)

Nieuwe rotondes ‘s Gravenland klaar na onderhoud

  •   keer gelezen

CAPELLE • Vanaf de laatste week van augustus was er ernstige verkeershinder in ‘s Gravenland vanwege werkzaamheden aan drie rotondes.


Fietsen en scooters over de stoep, auto’s die moesten omrijden en vertraging met de bus; de werkzaamheden zijn niet ongemerkt voorbij gegaan. De gemeente liet onderhoud plegen aan de rotondes bij de Schönberglaan-Monteverdistraat, Schönberglaan-Paganinistraat en Sibeliusweg-Puccinistraat. De werkzaamheden vielen voor een deel binnen de zomervakantie, maar tijdens de laatste week was het woon-werkverkeer weer aardig op gang gekomen.

Op het oog verkeerden de drie rotondes in uitstekende staat voordat de werkzaamheden in augustus begonnen. Waarom waren er vernieuwingen nodig?

Onzichtbaar

Brigitte Moratis, woordvoerder van de gemeente Capelle, legt uit waarom dit onderhoud gepleegd is. “Hoewel het wegoppervlak er uitstekend uitzag, is toch geconstateerd dat het asfalt vervangen moest worden. Het gaat hierbij om dingen die op het eerste gezicht niet zichtbaar zijn, zoals scheuren in het wegdek en losliggende tegels”.  

Vanuit de wijk kwamen negatieve geluiden over het verwijderen van groenvoorziening op de rotondes, voordat de nieuwe laag asfalt was aangelegd. Er stonden voorheen struiken in het midden van de rotondes, maar deze moesten van de zomer wijken. Hoewel deze verschillende struiken bijdroegen aan de biodiversiteit, was het volgens Brigitte Moratis nodig om ze weg te halen. “De struiken waren eigenlijk te groot en zorgden voor een verslechterde verkeersveiligheid. Ook zijn de struiken aan het einde van hun levensduur en konden wij de rotondes op dezelfde wijze inrichten met vaste planten. Deze moeten zorgen voor meer kleur en variatie. Dankzij de bloei van deze planten (en hiermee voedsel) wordt het insectenleven ondersteund. Ter vervanging van de struiken en planten gaat de gemeente daarnaast bloembollen inzaaien. De rotondes zullen er in eerste instantie wat kaal uitzien, omdat de bloembollen in het najaar geplant worden en pas volgend jaar in het voorjaar ontkiemen. Als het goed is verandert het middelste gedeelte van de rotondes dan in een kleurrijke bloemenzee.

Op 15 juli stuurde de gemeente een bewonersbrief naar iedereen in de wijk, waarin het onderhoud was aangekondigd. Hierin stond dat in september het voorbewerken van de grond voor groenvoorziening op het programma staat en in oktober en november de herinrichting van de beplanting. Buurtbewoners werden apart ingelicht over tijdstippen waarop de aannemer buiten de gangbare werktijden zou werken.

Huub Lakerveld
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten