• Verkeershinder in 's Gravenland bij het onderhoud aan de rotondes.
• Verkeershinder in 's Gravenland bij het onderhoud aan de rotondes. Foto: Huub Lakerveld

Nieuwe rotondes ‘s Gravenland klaar na onderhoud

Algemeen 188 keer gelezen

CAPELLE • Vanaf de laatste week van augustus was er ernstige verkeershinder in ‘s Gravenland vanwege werkzaamheden aan drie rotondes.

Fietsen en scooters over de stoep, auto’s die moesten omrijden en vertraging met de bus; de werkzaamheden zijn niet ongemerkt voorbij gegaan. De gemeente liet onderhoud plegen aan de rotondes bij de Schönberglaan-Monteverdistraat, Schönberglaan-Paganinistraat en Sibeliusweg-Puccinistraat. De werkzaamheden vielen voor een deel binnen de zomervakantie, maar tijdens de laatste week was het woon-werkverkeer weer aardig op gang gekomen.

Op het oog verkeerden de drie rotondes in uitstekende staat voordat de werkzaamheden in augustus begonnen. Waarom waren er vernieuwingen nodig?

Onzichtbaar

Brigitte Moratis, woordvoerder van de gemeente Capelle, legt uit waarom dit onderhoud gepleegd is. “Hoewel het wegoppervlak er uitstekend uitzag, is toch geconstateerd dat het asfalt vervangen moest worden. Het gaat hierbij om dingen die op het eerste gezicht niet zichtbaar zijn, zoals scheuren in het wegdek en losliggende tegels”.  

Vanuit de wijk kwamen negatieve geluiden over het verwijderen van groenvoorziening op de rotondes, voordat de nieuwe laag asfalt was aangelegd. Er stonden voorheen struiken in het midden van de rotondes, maar deze moesten van de zomer wijken. Hoewel deze verschillende struiken bijdroegen aan de biodiversiteit, was het volgens Brigitte Moratis nodig om ze weg te halen. “De struiken waren eigenlijk te groot en zorgden voor een verslechterde verkeersveiligheid. Ook zijn de struiken aan het einde van hun levensduur en konden wij de rotondes op dezelfde wijze inrichten met vaste planten. Deze moeten zorgen voor meer kleur en variatie. Dankzij de bloei van deze planten (en hiermee voedsel) wordt het insectenleven ondersteund. Ter vervanging van de struiken en planten gaat de gemeente daarnaast bloembollen inzaaien. De rotondes zullen er in eerste instantie wat kaal uitzien, omdat de bloembollen in het najaar geplant worden en pas volgend jaar in het voorjaar ontkiemen. Als het goed is verandert het middelste gedeelte van de rotondes dan in een kleurrijke bloemenzee.

Op 15 juli stuurde de gemeente een bewonersbrief naar iedereen in de wijk, waarin het onderhoud was aangekondigd. Hierin stond dat in september het voorbewerken van de grond voor groenvoorziening op het programma staat en in oktober en november de herinrichting van de beplanting. Buurtbewoners werden apart ingelicht over tijdstippen waarop de aannemer buiten de gangbare werktijden zou werken.

Huub Lakerveld

Redactiecoördinator Het Kontakt - IJssel en Lekstreek

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Metro bij station Schenkel.
RET solidair met NS: openbaar vervoer staat zaterdag drie minuten stil Nieuws 14 uur geleden
Afbeelding
Column - Wonen we in de leukste gemeente? Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Mannen die gelinkt worden aan explosies Ravelstraat opgepakt Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Competitieseizoen start voor Sparta Cricket op 20 april Nieuws 16 apr, 17:15
• Een impressie van de nieuwe buurt vanuit de lucht.
Succesvolle eerste fase nieuwbouw 'Boss' krijgt vervolg Advertorial 16 apr, 15:13
• BC Schollevaar 1 boekte een historische promotie.
Capels badmintonsucces: BC Schollevaar is terug in eerste divisie Sport 16 apr, 12:53
• De plannen voor de Caapse Vaan.
Plan voor 'Caapse Vaan' gepresenteerd: toren van 70 meter op plek ING-gebouw Nieuws 16 apr, 09:45
• De rood verlichte Hollandse IJsselkering.
Hollandsche IJsselkering gesloten vanwege hoogwater Nieuws 16 apr, 08:42