<p>&bull; Rutger Gret alias &#39;Lucky Luke&#39; werkt aan zijn stripalbum.</p>

• Rutger Gret alias 'Lucky Luke' werkt aan zijn stripalbum.

(Foto: Jan van der Arend)

‘Lucky Luke’ lanceert eigen stripboek

  •   keer gelezen

CAPELLE • Voor veel mensen zijn strips een vorm van ontspanning. Voor de 41-jarige Rutger Gret is het zijn leven. Hij tekent sinds zijn tweede, raakte in de ban van strips en werd de look-a-like van Lucky Luke. Maar Gret wil meer. Nu krijgt hij een eigen stripalbum en een documentaire bij BNNVARA.


“Tijdens mijn studies werkte ik al in hetzelfde verzorgingshuis als mijn vader. In 2006 ben ik daar fulltime gaan werken. Zo had ik vastigheid en kon ik daarnaast mijn eigen eenmanszaak als illustrator gaan opzetten. Doordat ik in 2017 besloot een nieuwe hobby te proberen, cosplayen, en zo bekend werd als de officiële Nederlandse Lucky Luke, geraakte ik weer diep in de stripwereld. Ik kreeg leuk contact met striptekenaars en uitgevers, en werd een begrip op stripbeurzen. Toen ik liet zien dat ik ook nog kan tekenen, was de drang om weer eens striptekenen te proberen hoog.”


“Door een logo-ontwerp, waarin ik een cartoonversie van mijzelf had getekend, kwam het idee om dit karakter te gebruiken. Voorzichtig begon ik met een 3-plaatjes grap. Deze plaatste ik maart 2019 op Facebook en letterlijk een half uur later werd ik al gebeld door StripGlossy-uitgever Seb van der Kaaden. Naast sneller dan mijn schaduw had ik ook opeens de snelste publicatiedeal ooit op mijn naam staan.”

“Een crowdfunding actie starten was een idee van mijn uitgever. Aangezien ik het geluk heb dat ik, als beginnend striptekenaar, al bij een uitgever zit komt het stripalbum er hoe dan ook. Daarnaast komt er door crowdfunding extra aandacht, reclame en bereik. En we kunnen iets extra’s doen hierdoor: mijn eerste album uitbrengen als luxe hardcover variant voor de liefhebbers. Het mooie is dat het einddoel binnen twee weken al gehaald is, maar mensen die een soft- of hardcover willen bestellen kunnen dat nog steeds doen op voordekunst.nl bij project Rutger. Voor de eerste druk gaan we voor 1500 exemplaren. 1000 softcover en 500 luxe hardcover.” Rutger wordt al anderhalf jaar gevolgd door een cameraploeg. “Een documentairemaker hoorde mijn verhaal over hoe ik Lucky Luke werd en zo een levenslange droom volgde. Dit vond hij zo’n mooi verhaal. Er komt een docu op BNNVARA. De rode draad is dan ook de weg naar de release van het boek. Dit weekend heb ik gelukkig weer officieel werk voor de viering van het 75-jarig jubileum van Lucky Luke. Want dat mag niet ongemerkt voorbij gaan. Ik kijk er ontzettend naar uit en ben dan drie dagen in Brussel aan het werk.”

Cor Hulsbus

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten