De Dorpskerk is een van de open monumenten.
De Dorpskerk is een van de open monumenten. Foto: NN

Open Monumentendag in Capelle

7 sep, 09:00 Algemeen 110 keer gelezen

CAPELLE • De Open Monumentendag is een traditie die al sinds 1987 bestaat en op zaterdag 11 september is het weer zo ver. 

De variant in 2021 is weliswaar een afgeslankte variant vergeleken met voorbije jaren, maar er is weer een programma voor de Open Monumentendag in Capelle. Waar in voorgaande jaren markten en lezingen op het programma stonden, pakken de monumenten in 2021 het meer sober aan door de geldende restricties. Desondanks heeft de Historische Vereniging Capelle ook voor dit jaar een fietsroute uitgestippeld die leidt langs negen Capelse monumenten. 

De tocht voor tweewielers is ongeveer tien kilometer lang en start langs de Dorpsstraat, een van de oudste stukjes Capelle. Het Van Cappellenhuis is een van de geopende monumenten en speciaal voor de gelegenheid krijgen bezoekers een kijkje in de bijzondere Regentenkamer. Via het Van Cappellenhuis gaat de tocht naar de Dorpskerk en het borstbeeld van Johan van Veen, de bedenker van het Deltaplan - waar de IJsselkering deel van uitmaakt.

Ook het Dief- en Duifhuisje bij de Rozenburcht en ‘s Gravenweg 101 (het Scoutcentrum) maken deel uit van de route. In het Dief- en Duifhuisje is een historische expositie over de kastelen van Capelle. Andere historische panden langs de fietsroute zijn het Jan Anne Beijerinckgemaal, de Hoeksteen, de Pauluskerk en Kinderboerderij Klaverweide. Bij het gemaal is de speciale tentoonstelling ‘150 jaar J.A. Beijerinckgemaal’ te zien.

Meer informatie en de exacte fietsroute staan op https://hvc-capelle.nl.

Huub Lakerveld

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Aquabubbel tijdens recreatief zwemmen Algemeen 12 aug, 13:10
Afbeelding
Vaccinatielocatie IJsselland sluit deuren Algemeen 12 aug, 09:36
Afbeelding
Beginnerscursus bridge begint in september Algemeen 12 aug, 09:15
Afbeelding
Wandeling met lunch in Oostgaarde Algemeen 11 aug, 18:30
Afbeelding
Schenkel Jaarmarkt terug van weggeweest Algemeen 11 aug, 16:00
Afbeelding
Spreekuur maatschappelijk werker in Oostgaarde Algemeen 11 aug, 14:00
Afbeelding
HC Capelle op zoek naar trainers Algemeen 11 aug, 11:30
Afbeelding
Yoga in de Roo van Capelle Algemeen 11 aug, 09:10