<p>Paul van Venrooij voor de bar van Capsloc</p>

Paul van Venrooij voor de bar van Capsloc

(Foto: Jan Kok)

CAPSLOC gaat voor meer duurzaamheid

  •   keer gelezen

capelle • Een concertzaal voor driehonderd man, beschilderde oefenruimtes, een terras en een bar: in CAPSLOC krijgen jongeren de kans om hun talenten te ontwikkelen en om artiesten te zien optreden. Allemaal met aandacht voor duurzaamheid.


Paul van Venrooij is hoofd duurzaamheid bij CAPSLOC, onderdeel van Welzijn Capelle. Hij vertelt over de verduurzaming van de evenementenlocatie. “We schenken hier fairtrade koffie, thee en lokale biologische sapjes. Ook verkopen we bier, waar voor elke verkochte liter een boom wordt geplant. Evenementen zorgen meestal voor veel afval, zoals bekertjes van wegwerpplastic. Die zijn bij ons in de ban; we gebruiken CAP SLOK mokken. Wij proberen ons afval zoveel mogelijk te scheiden, al is het nog beter om afval te voorkomen”, vindt Paul. Geen voedselverspilling en digitale tickets zijn daarom doelen. In coronatijd hebben we handgel gemaakt van overgebleven bier.”

Duurzaamheid vanzelfsprekend

De drankjes worden niet duurder door de verduurzaming, belooft Paul. “Sommige producten kosten iets meer als je ze duurzaam inkoopt. Maar op den duur betaalt duurzaam ondernemen zichzelf terug. Door het gevoel en verhaal bij duurzame producten win je het vertrouwen van de klanten. Je levert kwaliteit en dat verwachten mensen ook.” Geschonken meubels en planten krijgen hier een tweede leven. Op sociaal gebied probeert CAPSLOC te werken met vrijwilligers die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. “Voor Capelse jongeren is er een ruimte waar zij zich kunnen ontwikkelen en met hun talent bezig kunnen zijn. Ook als daar van huis uit geen geld of ruimte voor is”. 

CAPSLOC heeft een muurschildering die gemaakt is door een groep tekenaars van de Capelse Drawclub en een van een artiest uit de LHBT-community. Die past bij onze campagne ‘We CAPS in all colours’: we willen voor iedereen een veilige plek zijn.” 

Kansen

De bar heeft een spoelbak die zuinig is met water, ledlampen en bij de toiletten zuinige zeeppompen en afbreekbare handdoekjes. “Maar we kunnen nog veel meer doen”, vindt Paul. “Ons dak is bijvoorbeeld geschikt voor zonnepanelen en groen. Hierover willen wij met de gemeente in gesprek.”

“We huren ons pand van de gemeente”, legt Paul uit. “Verduurzaming biedt kansen. CAPSLOC doet mee met het convenant Green Stages en kan zo andere evenementenlocaties in Nederland inspireren. We kunnen laten zien hoe tof een duurzaam podium is en we denken graag mee hoe we Capelle groener kunnen maken.”

Kijk op www.duurzaamcapelle.nl als je als particulier of bedrijf ook duurzamer wil zijn.

Cultuur- en poppodium in Capelle wil afval bestrijden en zet steeds meer in op duurzame alternatieven

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten