Ilse verzorgt handmassages in Hospice IJsselOever.
Ilse verzorgt handmassages in Hospice IJsselOever. Foto: Hospice IJsselOever

Vrijwilliger bij hospice IJsselOever: “Pure rijkdom”

Algemeen 743 keer gelezen

CAPELLE • Ilse Dirks is vrijwilliger bij Hospice IJsselOever aan de Steenloperstraat. Als je haar vraagt waarom ze ervoor koos zorgvrijwilliger te worden in Hospice IJsselOever, dan hoeft ze daar niet lang over na te denken. “Het is een aanvulling in mijn leven”. 

Herinneringen maken

“Mensen vragen wel eens: “Waarom koos je voor een hospice?” Ze denken dan dat hier een verdrietige sfeer hangt. En natuurlijk is er rouw en verdriet om gemis. Maar er is veel meer dan dat. We ontmantelen als het ware de zorg, zodat de mantelzorger weer gewoon iemands vrouw of dochter kan zijn. Dat mensen de laatste weken van hun leven hier zo samen met hun geliefden herinneringen kunnen maken vind ik heel bijzonder. Wij kunnen de mensen niet beter maken, maar we kunnen er wel voor zorgen dat mensen zich beter voelen”.

Kleurrijk boeket

Ilse werkt samen met veel andere zorgvrijwilligers. “Met elkaar vormen we als het ware een prachtig, kleurrijk boeket: iedere ‘bloem’ is anders, samen maken ze het geheel. Zo dragen wij er samen aan bij dat onze bewoners én hun naasten het gevoel hebben dat er zorg is waar zij zich prettig bij voelen”.

Intieme momenten

Het zijn de verhalen die Ilse raken. “Ik help de wijkzorg, ik doe hand- en voetmassages en ik verricht hand-en-spandiensten, maar het zijn vooral de verhalen die me echt emotioneren. Zo’n verhaal komt soms zomaar ineens: naar aanleiding van een foto of een opmerking. Ik luister dan alleen maar. En dan denk ik: dáár doe ik het voor, daarom ben ik hier. Dan voel ik me zo bevoorrecht dat ik dit mag doen. Dat mensen mij als het ware toelaten in hun leven, in dat stukje leven dat het laatste is dat ze hier op aarde doorbrengen. Dat is echt heel mooi”.

Ilse kan dit werk iedereen aanraden. “Het is pure rijkdom. Het geeft zoveel kleur aan je leven. Niet de zwarte kleur van de dood, maar een kleur die warmte uitstraalt”.

Binnenkort is er een introductiecursus voor zorgvrijwilligers in Hospice IJsselOever. Meer informatie is verkrijgbaar via 010 2542951 (coördinator Hospice IJsselOever), info@hospiceijsseloever.nl en  www.hospiceijsseloever.nl.

Huub Lakerveld

Redactiecoördinator Het Kontakt - IJssel en Lekstreek

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Lijst met aanhoudingen na explosiereeks wordt langer: 19-jarige van bed gelicht Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Gratis lunch: Eye College zoekt 'proefkonijnen' voor eindexamen Nieuws 17 apr, 17:10
• Laurens Salcedo Valdez, pitcher bij Euro Stars.
Laurens Salcedo Valdez in mentorrol bij Euro Stars: 'Mooi om jonge gasten bij te staan' Sport 17 apr, 15:20
Afbeelding
Ongeval op Capelseweg, één persoon naar het ziekenhuis 112 17 apr, 13:42
• Metro bij station Schenkel.
RET solidair met NS: openbaar vervoer staat zaterdag drie minuten stil Nieuws 17 apr, 11:55
Afbeelding
Column - Wonen we in de leukste gemeente? Nieuws 17 apr, 10:15
Afbeelding
Mannen die gelinkt worden aan explosies Ravelstraat opgepakt Nieuws 17 apr, 08:04
Afbeelding
Competitieseizoen start voor Sparta Cricket op 20 april Nieuws 16 apr, 17:15