Het Capels Compliment, ontworpen door Heleanne van Andel.
Het Capels Compliment, ontworpen door Heleanne van Andel. (Foto: Aangeleverd)

Kunstenaar en schrijver Heleanne van Andel (80) overleden

  •   keer gelezen

CAPELLE • Kunstenaar en schrijver Heleanne van Andel is op 12 augustus overleden. De oud-Capellenaar en voormalig bestuurslid van de inmiddels opgeheven stichting De Cultuurpromenade is 80 jaar geworden.


‘Vrijwilligers zijn het cement van de samenleving’ werd gesymboliseerd door het Capels Compliment, een prachtig beeldje van brons en IJsselsteentjes gemaakt door kunstenaar/beeldhouwer en schrijver Heleanne van Andel. Dit beeldje is enkele jaren door het college van burgemeester en wethouders uitgereikt aan diverse vrijwilligers die zich bijzonder hadden onderscheiden in het vrijwilligerswerk in Capelle aan den IJssel.

Heleanne zelf was een groot aanjager van diverse bijzondere kunst- en cultuurprojecten in Capelle. Zij was onder meer betrokken bij het Oorlogsmonument op de Oude Begraafplaats, het boekje met tekeningen van de vrouwelijke bewoners van de Amandelhof, stichting De Cultuurpromenade, stond aan de voet van de Capelse Cultuurmarkt, heeft de jeugd leren striptekenen, ontwierp en maakte de wenstafel met IJsselsteentjes in het Schollebos, zorgde dat de Volkstuinvereniging Nut en Genoegen een prachtig jubileumboekje uitgaf en was gastvrouw en lid van de Red Hat Ladies Capelle. Ook was Heleanne betrokken als kunstenares bij het Kunstcollectief en de Kunstkring Capelle, haar atelier stond altijd open tijdens de Kunstroute, de Kunstmarkt in Capelle en bij nog heel veel andere mooie vrijwilligersprojecten in de stad waar zij vele jaren heeft gewoond en gewerkt en een forse bijdrage heeft geleverd om de Capelse jeugd en inwoners bekend te maken met kunst en cultuur.

Vanuit haar gastvrije atelier en woonhuis aan de Dorpsstraat heeft zij in de jaren tussen 1995 en 2015 met haar frisse en bevlogen kijk op kunst en cultuur een enorme bijdrage geleverd aan die sector in Capelle aan den IJssel.

Vanwege haar gezondheid verhuisde zij een paar jaar geleden naar een zorgcentrum in Amsterdam in de buurt van haar kinderen. Op de dag van haar 81e verjaardag, 14 augustus, vond zij haar laatste rustplaats op de begraafplaats in Usselo.

Margje Kooistra
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten