Het Capels Compliment, ontworpen door Heleanne van Andel.
Het Capels Compliment, ontworpen door Heleanne van Andel. Foto: Aangeleverd

Kunstenaar en schrijver Heleanne van Andel (80) overleden

Algemeen 748 keer gelezen

CAPELLE • Kunstenaar en schrijver Heleanne van Andel is op 12 augustus overleden. De oud-Capellenaar en voormalig bestuurslid van de inmiddels opgeheven stichting De Cultuurpromenade is 80 jaar geworden.

‘Vrijwilligers zijn het cement van de samenleving’ werd gesymboliseerd door het Capels Compliment, een prachtig beeldje van brons en IJsselsteentjes gemaakt door kunstenaar/beeldhouwer en schrijver Heleanne van Andel. Dit beeldje is enkele jaren door het college van burgemeester en wethouders uitgereikt aan diverse vrijwilligers die zich bijzonder hadden onderscheiden in het vrijwilligerswerk in Capelle aan den IJssel.

Heleanne zelf was een groot aanjager van diverse bijzondere kunst- en cultuurprojecten in Capelle. Zij was onder meer betrokken bij het Oorlogsmonument op de Oude Begraafplaats, het boekje met tekeningen van de vrouwelijke bewoners van de Amandelhof, stichting De Cultuurpromenade, stond aan de voet van de Capelse Cultuurmarkt, heeft de jeugd leren striptekenen, ontwierp en maakte de wenstafel met IJsselsteentjes in het Schollebos, zorgde dat de Volkstuinvereniging Nut en Genoegen een prachtig jubileumboekje uitgaf en was gastvrouw en lid van de Red Hat Ladies Capelle. Ook was Heleanne betrokken als kunstenares bij het Kunstcollectief en de Kunstkring Capelle, haar atelier stond altijd open tijdens de Kunstroute, de Kunstmarkt in Capelle en bij nog heel veel andere mooie vrijwilligersprojecten in de stad waar zij vele jaren heeft gewoond en gewerkt en een forse bijdrage heeft geleverd om de Capelse jeugd en inwoners bekend te maken met kunst en cultuur.

Vanuit haar gastvrije atelier en woonhuis aan de Dorpsstraat heeft zij in de jaren tussen 1995 en 2015 met haar frisse en bevlogen kijk op kunst en cultuur een enorme bijdrage geleverd aan die sector in Capelle aan den IJssel.

Vanwege haar gezondheid verhuisde zij een paar jaar geleden naar een zorgcentrum in Amsterdam in de buurt van haar kinderen. Op de dag van haar 81e verjaardag, 14 augustus, vond zij haar laatste rustplaats op de begraafplaats in Usselo.

Margje Kooistra

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Lijst met aanhoudingen na explosiereeks wordt langer: 19-jarige van bed gelicht Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Gratis lunch: Eye College zoekt 'proefkonijnen' voor eindexamen Nieuws 17 apr, 17:10
• Laurens Salcedo Valdez, pitcher bij Euro Stars.
Laurens Salcedo Valdez in mentorrol bij Euro Stars: 'Mooi om jonge gasten bij te staan' Sport 17 apr, 15:20
Afbeelding
Ongeval op Capelseweg, één persoon naar het ziekenhuis 112 17 apr, 13:42
• Metro bij station Schenkel.
RET solidair met NS: openbaar vervoer staat zaterdag drie minuten stil Nieuws 17 apr, 11:55
Afbeelding
Column - Wonen we in de leukste gemeente? Nieuws 17 apr, 10:15
Afbeelding
Mannen die gelinkt worden aan explosies Ravelstraat opgepakt Nieuws 17 apr, 08:04
Afbeelding
Competitieseizoen start voor Sparta Cricket op 20 april Nieuws 16 apr, 17:15