<p>Weerzien taalcoaches bij Brownies&Downies.</p>

Weerzien taalcoaches bij Brownies&Downies.

(Foto: John Riper)

Capelse taalcoaches zien elkaar eindelijk weer

  •   keer gelezen

CAPELLE • Na een gedwongen pauze vanaf maart 2020 was er afgelopen donderdag eindelijk weer een ‘Praathuis’ waarin dertig Capelse taalcoaches buiten op het zonnige terras van Brownies &Downies ervaringen konden uitwisselen en gezellig bijpraten. “Vóór Corona hadden we iedere maand zo’n Praathuis maar uiteraard was dat daarna uitgesloten”, aldus Monique de Laat, bestuurslid van de Stichting Taalcoaching Capelle. “Wat hebben we hiernaar uitgekeken, en wat hebben we geluk met het fantastische weer juist op een dag als vandaag!”


Zoals voor vele vrijwilligersorganisaties waarin ontmoetingen tussen mensen centraal staan, is de afgelopen anderhalf jaar ook voor Taalcoaching Capelle niet gemakkelijk geweest. Voorzitter Harrie Sprengers: “In bepaalde periodes konden we in de bieb met een streng protocol 1 op 1 les geven, maar groepslessen waren natuurlijk uitgesloten. Een behoorlijk aantal taalcoaches is overgestapt op digitaal lesgeven, maar gelukkig breekt nu de tijd aan waarin we weer ‘gewoon’ met elkaar aan de slag kunnen.”

Monique vertelt verder dat er de afgelopen tijd een aantal taalcoaches gestopt is,  maar dat er gelukkig evenveel nieuwe taalcoaches zijn bijgekomen, zodat er op dit moment zo’n 110 taalcoaches actief zijn bij de stichting. De verwachting is dat dit aantal de komende maanden verder zal groeien, zodra er in meerdere wijken in Capelle in de Huizen van de Wijk zgn Digi-taalpunten worden geopend. “Samen met de gemeente, de bibliotheek, Welzijn Capelle en andere taalaanbieders, verenigd in het Digitaalhuis Capelle, gaan we investeren in het opbouwen van goede netwerken in die wijken, in goede voorlichting. Op die manier bereiken we Capellenaren die hulp nodig hebben bij hun taal of bij het verbeteren van hun digitale vaardigheden”, aldus Harrie. “En als er meer vraag komt naar informele taalhulp, dan moeten wij als Taalcoaching Capelle meer vrijwilligers werven om daaraan te kunnen voldoen.”

Maar in het zonnetje afgelopen donderdag waren dat zaken van latere zorg, de hernieuwde ontmoeting en de enthousiaste verhalen, ondersteund door de geweldige service van de mensen van B&D, zorgden voor twee heerlijke onbekommerde uurtjes op het Capelse stadsplein.

Interesse om taalcoach te worden? Kijk op www.taalcoachingcapelle.nl.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten