De straat waar het gezin woonde, bestaat niet meer.
De straat waar het gezin woonde, bestaat niet meer. Foto: Aangeleverd

Samar uit Syrië wil graag iets terugdoen na alle hulp in Capelle

Algemeen 157 keer gelezen

CAPELLE • “Het weer in Nederland is wel gek. Als het in ons land winter is, dan is het écht koud; en in de zomers regent het echt nóóít. Maar het is hier mooi. Rustig, groen, mooie uitzichten…” Amaar (55) vluchtte uit zijn vaderland Syrië naar Nederland.

Eerst had hij gezorgd dat zijn vrouw Samar en zoons Haroun en Younes (toen 8 en 9) veilig waren. Tien maanden duurde zijn reis via Turkije en Griekenland.

Samar (43): “We waren gelukkig in Syrië. Onze zoons deden het goed op school, we hadden eigen bedrijven, vrienden, familie…” Veel van hun familieleden wonen nu weer weg, soms ook in Europa.

Wennen

Amaar bereikte Nederland eind 2014. Begin 2015 kreeg hij een verblijfsvergunning. Zijn gezin kwam naar Nederland en ze kregen een flatje in Capelle. In eerste instantie ging het goed, de jongens wenden snel. Maar per toeval werd ontdekt dat Younes grote ontstekingen had in zijn buik. De enige oplossing was chemotherapie. Dat hielp, maar hij hield er reuma en pijn aan over. Na een tijdje kreeg hij psychische problemen.

Samar: “In Syrië hebben mijn jongens verschrikkelijke dingen gezien. Die zag Younes soms terug.” Eind 2018 ging het steeds slechter. Younes at haast niet meer, spijbelde. “Onze begeleidster Hounaida, maatschappelijk ondersteuner bij Welzijn Capelle, zorgde dat Younes psychische ondersteuning kreeg.”

Vader Amaar wilde snel zijn inburgeringsexamen halen. Maar door het oorlogstrauma kon hij niet meer leren. “Ik ben hier afhankelijk van mijn vrouw, dat vind ik erg moeilijk.” Hij vond het vreselijk om zijn kinderen oorlogsgeweld te zien meemaken. “Daarom ben ik naar Nederland gegaan. Hier zijn ze veilig. Aan bombardementen kun je wennen, aan onveiligheid en onvoorspelbaarheid niet.”

Hounaida Redjeb, buurtmoeder bij Welzijn Capelle, begeleidde het gezin twee jaar. Samars positiviteit raakt haar: “Ze zijn door de oorlog álles kwijtgeraakt. Ondanks alle problemen hier heeft Samar inburgeringsexamen gehaald. Ze heeft plannen voor een opleiding en houdt haar gezin overeind.”

Iets terugdoen
Samar: “Ik weet niet wat we zouden doen zonder Welzijn Capelle en alle hulp hier.” Haar liefste wens is haar kinderen hun dromen waar kunnen maken. ‘Ik wil werken en net zo’n zelfstandig, gelukkig leven leiden als in Syrië. Nederland doet zoveel voor ons – wij willen graag iets terugdoen.”

De namen in het stuk zijn gefingeerd. Lees het Samars hele verhaal op www.welzijncapelle.nu/vanuit-het-hart.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Renovatie Schermerhoek gevierd met bewonersfeest Fotoreportage 8 uur geleden
Afbeelding
Aantal fietsendiefstallen fors toegenomen in Capelle Nieuws 11 uur geleden
• De budgettraining helpt bij financiële stress.
Aan de slag met stressvrije financiën: nieuwe budgettraining in mei Nieuws 18 apr, 16:05
• Liz Jones en Suzy Cargill treden op.
Schots singer-songwriterduo speelt samen in Van Cappellenhuis Nieuws 18 apr, 13:45
• Dionne Dinkhuijsen en wethouder Harriët Westerdijk onthullen het informatiebord.
Moeite met DigiD en andere overheidswebsites? Het 'IDO' helpt Met foto's 18 apr, 11:20
Afbeelding
Lijst met aanhoudingen na explosiereeks wordt langer: 19-jarige van bed gelicht Nieuws 18 apr, 09:15
Afbeelding
Gratis lunch: Eye College zoekt 'proefkonijnen' voor eindexamen Nieuws 17 apr, 17:10
• Laurens Salcedo Valdez, pitcher bij Euro Stars.
Laurens Salcedo Valdez in mentorrol bij Euro Stars: 'Mooi om jonge gasten bij te staan' Sport 17 apr, 15:20