<p>In het boek van Jan van Wijnen staat de Algerabrug centraal.</p>

In het boek van Jan van Wijnen staat de Algerabrug centraal.

(Foto: PR)

Jan van Wijnen geeft derde boek uit: Terreur rond de Algerabrug

  •   keer gelezen

CAPELLE • Hij rondde zijn nieuwste boek Terreur rond de Algerabrug vorig jaar al af, maar door corona kon Jan van Wijnen (73) uit Krimpen aan den IJssel het nog niet presenteren. Sinds kort ligt het bij de boekhandel in Krimpen aan den IJssel (Kamerbeek) en Capelle aan den IJssel (Derde Druk) en is het online te bestellen bij Boekscout. Terreur rond de Algerabrug is alweer het derde boek dat Van Wijnen schreef.


Het verhaal speelt zich letterlijk voor zijn voordeur af. Vanuit de huiskamer van zijn woning aan de IJsseldijk is de Algerabrug goed zichtbaar. In het boek is de brug, die Capelle aan den IJssel met de Krimpenerwaard verbindt, het doelwit van moslimextremisten. Met een schip willen ze met springtij de stormvloedkering rammen, in een poging het achterland onder water te zetten. Of het plan slaagt, laat de schrijver in het midden. Uiteraard vertelt hij het plot niet, maar heeft hij voor iedereen een goede raad. "Lees het boek zou ik zeggen."

De Algerabrug, waarover in jaren twintig van de vorige eeuw al gesproken werd, is pas in de jaren vijftig gebouwd. De noodzaak voor bescherming tegen het water werd na de Watersnoodramp in 1953 steeds duidelijker. In januari 1954 begon de bouw. Na vier jaar, op 22 oktober 1958, waren het eerste Deltawerk en de brug dan eindelijk klaar. De brug werd vernoemd naar de toenmalige minister Algera. De aanleg van de brug en de kering is vastgelegd in een mooie film.  Pas in 1965 was de hele Provinciale weg (N210) af. Deze weg verbond de Krimpenerwaard met de brug naar Rotterdam en Capelle.

Puzzelen
Van Wijnen schrijft pas enkele jaren. Hij begon er mee toen zijn vrouw Ada hem adviseerde een hobby te zoeken. "Zij is gek op puzzelen. Daar heb ik niks mee, maar ik wilde wel iets doen om mijn hersenen te kraken. Zo kwam ik op het idee om verhalen te gaan schrijven."

Toen Van Wijnen eenmaal begon, had-ie al snel de smaak te pakken. In 2018 kwam zijn eerste boek uit: Moord op de Reeuwijkse Plas. De reacties van lezers waren positief. "Ze vonden mijn boek leuk en vooral erg leesbaar. Dat stimuleerde mij om verder te gaan met schrijven."

Tweede boek
Zijn tweede boek De steile wand kreeg ook lovende recensies. Van Wijnen zelf merkt ook dat het schrijven 'm steeds beter afgaat. "Dat zie je ook terug in het aantal pagina's dat ik schrijf. M'n boeken worden steeds een beetje dikker."

Toch zit hij niet hele dagen achter de computer. "Soms doe ik een paar maanden helemaal niets; dan ben ik weer druk met allerlei andere dingen. Maar als ik even ga zitten, ben ik zo een paar uurtjes bezig hoor." Inspiratie doet hij op tijdens zijn dagelijkse wandelingen. "Omdat ik last heb van artrose ga ik elke ochtend een stukje lopen. Tijdens die wandelingen komen er allerlei verhaalideeën naar boven."

Schildersbedrijf
Van Wijnen is relatief laat begonnen met schrijven. Of hij niet eerder had willen beginnen met schrijven? "Misschien wel, maar het ontbrak me aan tijd. Ik had een eigen schildersbedrijf en werkte lange dagen. Ook op zaterdag stond ik met een kwast in m'n handen wel ergens te schilderen."

Inmiddels is Van Wijnen alweer een paar jaar met pensioen en hebben zijn zoon André en schoondochter Corina het schildersbedrijf voortgezet.

Nieuw boek
Terwijl zijn laatste boek nog maar net in de boekhandel ligt, is Van Wijnen alweer begonnen aan een nieuw boek. De Elfstedentocht speelt daarin een belangrijke rol. "Ik hoop het manuscript dit jaar nog af te ronden", zegt de schrijver. "De komende tijd ben ik vooral bezig met het promoten van mijn nieuwste boek."

Nieuwsgierig naar het resultaat geworden? Terreur rond de Algerabrug ligt voor 18,75 euro bij de boekhandel. Tevens te bestellen via: www.boekscout.nl. Via boekscout kunnen auteurs, nadat hun manuscript bekeken is, zelf hun boek uitgeven.

Klaas-Jan Droppert
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten