Foto: Stockfoto 123RF

Leefbaar Capelle stuurt brandbrief naar minister Grapperhaus

  •   keer gelezen

CAPELLE • Vijf lokale partijen, waaronder Leefbaar Capelle, hebben naar minister Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) een brandbrief gestuurd. Zij vinden dat actie moet worden ondernomen om de regio veiliger te maken.


Twee moorden en tien schietpartijen hebben in de regio Rijnmond deze zomer plaatsgevonden. ‘Naast het vuurwapengeweld zien wij een enorme toename van messengeweld. In zes weken tijd zijn er meer dan tien steekincidenten gemeld door de politie. En daarnaast diverse bedreigingen en berovingen door jeugdige criminelen, waaronder met machetes. De cijfers spreken voor zich’.

Uit landelijke cijfers blijkt dat dat het aantal minderjarige steekverdachten is verdubbeld; van 201 in 2018 naar 408 in 2020. Ook het aantal in beslag genomen messen onder minderjarigen is ruim verdubbeld; van 740 in 2018 naar 1554 in 2020. ‘We hebben een enorm probleem met minderjarige messendragers en kunnen dit als regio niet alleen oplossen!’, aldus de briefschrijvers.

Ze willen dan ook dat er meer politieagenten (minstens een per 5000 inwoners) komen, dat er meer preventief gefouilleerd wordt en er een verbod op de verkoop van messen aan jongeren onder 18 jaar komt.

Klaas-Jan Droppert
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten