Rian van Zandwijk: ,,Ik was veel te enthousiast om nu te stoppen.
Rian van Zandwijk: ,,Ik was veel te enthousiast om nu te stoppen." Foto: PR

Dirigent Rian van Zandwijk start met nieuw project: dameskoor aCapella

Algemeen 1.221 keer gelezen

CAPELLE • Dirigent Rian van Zandwijk start op 3 augustus het nieuwe 60-plus dameskoor aCapelle in het Van Capellenhuis.

Rian van Zandwijk (66) was jarenlang professioneel dirigent van dertien koren en later van zes koren in Zoetermeer, tot corona ook deze stop zette. Inmiddels woont ze in Capelle en besloot daar met haar passie verder te gaan. Ze startte een nieuw koor waarbij het muzikale en sociale aspect samengaan.

Ze heeft het zingen gewoon nodig in haar leven. “Ik wil mensen om me heen en was veel te enthousiast om te stoppen. Daarom ben ik in Capelle met nog één koor begonnen. Ik woon hier inmiddels een jaar. Ik voer nu gewoon mijn passie uit om mezelf te voeden met zang, muziek en de gezelligheid van mensen. Ik deed een oproep op de radio en op Facebook en daar werd verschrikkelijk leuk op gereageerd.”

Geen beperkingen
Het koor is in principe voor dames die 60-plus zijn. Rian: “We kennen geen beperkingen. Oudere dames kunnen ook lid worden als lichaam en geest dit toelaten. Zitten tijdens de repetitie mag ook. Ik leer de mensen een actieve zanghouding aan. Jongere dames zijn ook van harte welkom als zij affiniteit met ouderen hebben. Ik heb een systeem met tekstblad ontwikkeld, waarbij iedere stemgroep weet wanner deze moet beginnen te zingen. Ben je alt dan is de tekst voor jou dik gedrukt, voor de sopranen is deze schuin gedrukt en voor de mezzo’s onderstreept. Het is een hele snelle methode waarbij je in korte tijd ervaart dat je driestemmig kan zingen met z’n allen.”

Presentatie
Van Zandwijk werkt als dirigent vooral met projecten. En dat is nu niet anders. “We starten met Golden Oldies en geven op 30 oktober een presentatie van dit project. De projecten duren telkens twee tot drie maanden. Daarna volgt het project Kerst. Een combinatie van een aantal nummers en samenzang tijdens de presentatie. Daarna is het waarschijnlijk dat de koorleden voor een project zeggen wat hun favoriete song is. Het zingen vind ik net zo belangrijk als het sociale aspect. Ik heb al het initiatief genomen om zo om de vier tot zes weken met het koor na de repetitie te gaan lunchen en ook om leuke dingen samen te gaan doen. Dat geeft meerwaarde aan het koor.”

Informatie
Het koor repeteert elke dinsdag in het Van Capellenhuis in de Dorpsstraat 164 in Capelle aan den IJssel. Inloop is om 10.00 uur en de repetitie start om 10.30 uur. Deze duurt tot ongeveer 12.30 uur. Vooraf kan iedereen even een kopje koffie drinken en na de repetitie is er voor mensen die dat willen een nazit.  Er wordt geen stemtest of auditie gehouden.

De contributie bedraagt €15,- per maand. Er is plek voor vijftig leden. Aanmelden kan per email, rianprive@outlook.com of telefonisch op 06-54274544. Ook mensen die eerst een keer willen komen kijken moeten zich aanmelden. Dit heeft te maken met de coronaregels die in het gebouw gelden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Flyer Herfst in Schoorl
Nieuw Capels Toneel speelt voorstelling 'Herfst in Schoorl' Theater 14 uur geleden
Afbeelding
'Geldezels' melden zich op politiebureau Capelle: passende maatregel opgelegd Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Kinderbingo bij Rollebollebos op 7 april Nieuws 27 mrt, 18:50
Afbeelding
Verdachte (47) van drugshandel aangehouden in Capelle 112 27 mrt, 17:02
Afbeelding
Matig slagingspercentage voor inbrekers in Capelle Nieuws 27 mrt, 13:42
Afbeelding
Column - Mensen uit hun isolement halen met sport Nieuws 27 mrt, 11:24
null
SVS legt basis voor seizoen 2024-2025 met contractverlengingen Sport 27 mrt, 09:02
Afbeelding
Geen vast bedrag vanuit gemeente bij humanitaire rampen Nieuws 26 mrt, 19:15