Foto: Jan de Groen

Windmolen Kralingseveer geopend

  •   keer gelezen

Windmolen Kralingseveer in Capelle aan den IJssel is gistermiddag officieel in gebruik genomen. HVC bouwde de windmolen op het afvalwaterzuiveringsterrein van hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. De windmolen is bijna 150 meter hoog en heeft een vermogen van 3 MW per jaar waarmee 2.600 gezinnen in hun energiebehoefte kunnen worden voorzien. Met een symbolische druk op de knop opende jeugdbestuurder Jasper Peters van het hoogheemraadschap de windmolen.


CAPELLE - Jasper Peters, jeugdbestuurder van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, is trots dat hij de ‘druk op de knop’ mocht geven. “Ik ben van de generatie die van jongs af aan leert dat fossiele brandstoffen de aarde uitputten en bijdragen aan de CO2-uitstoot met alle negatieve gevolgen van dien. Het startschot geven voor een windmolen voelt of ik een kleine bijdrage mag leveren aan het doorgeven van een duurzame wereld aan mijn leeftijdsgenoten.” Ook wethouder Duurzaamheid Josien van Cappelle van gemeente Capelle aan den IJssel is blij met de komst van de windmolen: “Hiermee levert Capelle een mooie bijdrage aan de opwekking van duurzame energie in de regio en daarmee aan het terugdringen van CO2-uitstoot. De komst van windmolen Kralingseveer past in onze doelstelling om initiatieven op het gebied van duurzaamheid te stimuleren.”
In maart van dit jaar is HVC gestart met de bouw van de windmolen op het awzi terrein in Capelle aan den IJssel. Bestuurder Toon van der Klugt van HHSK is trots dat de windturbine op het terrein van de awzi Kralingseveer gebouwd is.

“Het laat zien dat wij als waterschap het belang van duurzame energie erkennen en wij, dagelijks geconfronteerd met de gevolgen van klimaatverandering, het van groot belang vinden om hier daadwerkelijk een bijdrage aan te leveren”.

De windmolen heeft een ashoogte van 99 meter, waarbij de hoogte inclusief de wieken bijna 150 meter is.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten