foto: Kees van Wezel
foto: Kees van Wezel (Foto: )

Staande ovaties voor concert van Vriendschap!

  •   keer gelezen


Op vrijdag 11 november en zaterdag 12 november 2016 presenteerde de Gemengde Zangvereniging ‘Vriendschap’ uit Berkenwoude weer de traditionele ‘Concerten bij Kaarslicht’.


Berkenwoude - De koorleden van ‘Vriendschap’ komen uit de gehele Krimpenerwaard; het koor brengt een klassiek repertoire. Ook dit jaar moest er vanwege de grote belangstelling vorig jaar weer drie concerten (ook een matinee op zaterdagmiddag!) gepland worden. De altijd feeëriek verlichte dorpskerk in Berkenwoude was sfeervol aangepast.
De publieke belangstelling was zoals de laatste jaren weer bijzonder goed. Driemaal een volle kerk was het overtuigende bewijs dat klassieke koorwerken nog steeds een grote belangstelling hebben.

Sounds of silence

Het thema was dit jaar ‘Sounds of silence’. Na het geweld van de Carmina Burana dit voorjaar was nu voor een totaal ander thema gekozen: rustige, sfeervolle koorwerken stonden op het programma. Er werden werken van o.a. Jenny Brandon, Javier Busto, Gabriël Fauré, Eric Whitacre en Joseph Rheinberger ten gehore gebracht.
Aan het succes van de avond werd zeker ook bijgedragen door Theo-Hans Kuijvenhoven, hobo, en Maaike Schrama, saxofoon. Zoals gebruikelijk zorgde pianist Jeroen Liedorp weer voor de begeleiding.

Toelichting

Ook had dirigent Cees-Willem van Vliet weer een belangrijk aandeel in de avond. Op heldere wijze werden de composities door hem toegelicht, hetgeen zeer positief ervaren werd.
Van Vliet zorgt elk jaar weer voor een verrassend programma.

Heel bijzonder was dit jaar de uitvoering van ‘French in the Classroom’, een recente compositie van Coert Zonneveld voor koor en saxofoon. Het stuk werd door de componist persoonlijk toegelicht. Het begrip ‘silence’ staat in deze compositie echt centraal.

Minimalistisch

De keuze van deze compositie is overigens wel het ultieme bewijs dat zelfs minimalistische, klassieke muziek ook voor Vriendschap een uitdaging is!
Staande ovaties van het publiek onderstreepten dit nog eens.
Het was onvermijdelijk dat er op twee avonden een toegift gegeven moest worden.
Uiteraard viel de keuze op prachtige ‘Evening Prayer’ van Ola Gjeilo.
Met grote tevredenheid kan wederom worden teruggekeken op een geslaagde serie kaarslichtconcerten.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten