Afbeelding

Vreedzame Wijk verbindt werelden van kinderen

Algemeen 51 keer gelezen

Vorige week woensdag ging het project Onze Vreedzame Wijk van start in de Flora- en Hoekenbuurt. In de Vreedzame Wijk voelen Capelse organisaties zich samen verantwoordelijk voor wat kinderen leren. Als startsignaal onthulde wethouder Ans Hartnagel samen met kinderburgemeester Chloe Wilson het speciale logo voor Onze Vreedzame Wijk en ondertekenden zo’n 20 organisaties de intentieverklaring.

CAPELLE - In de Vreedzame Wijk besluiten zoveel mogelijk ‘opvoeders’ zich verantwoordelijk te voelen voor kinderen. Wethouder Ans Hartnagel licht toe: “Het heeft iets weg van een coöperatie: iedereen levert een klein stukje in de schakel en is daarmee onmisbaar.” Deze opvoeders kunnen instellingen in de wijk zijn, zoals een welzijnsorganisatie, bibliotheek, sportvereniging of buurthuis. Maar ook de wijkagent, vrijwilligers en natuurlijk bewoners. “Buiten op straat vertonen kinderen vaak ander gedrag dan op school”, zegt wethouder Hartnagel. “Op school is er structuur, kinderen ervaren veiligheid en weten wat er van hen wordt verwacht. Buiten ontbreekt die structuur. Met Vreedzame Wijk spelen we in op de op school geleerde vaardigheden, en wordt het voor kinderen duidelijk dat overal dezelfde verwachtingen, regels en afspraken gelden”.

Zichtbaar
Het project Onze Vreedzame Wijk wordt de komende tijd zichtbaar op verschillende manieren. Zo wordt er een Vreedzame Kinderraad gekozen door vertegenwoordigers van de scholen. De Kinderraad ontwikkelt een wijkmanifest en vervolgens bedenken alle scholen in de wijk acties om het manifest in de praktijk uit te voeren. Daarnaast worden leerlingen met speciale trainingen opgeleid tot wijkmediatoren.

Sociale binding
De Vreedzame Wijk komt voort uit de Vreedzame School dat inmiddels op meer dan 750 basisscholen in Nederland is ingevoerd. Omdat de omgeving van ‘vreedzame’ scholen een positieve verandering waarneemt in het gedrag van kinderen, ontstond de belangstelling om dit succes door te trekken naar de wijk. Wethouder Ans Hartnagel: “Kinderen leren conflicten vreedzaam op te lossen, meningsverschillen te overbruggen, open te staan voor verschillen en verantwoordelijkheid te nemen voor de gemeenschap. Kinderen krijgen een stem, mogen meepraten over zaken die hen aangaan, maar leren ook op een verantwoorde wijze met die stem om te gaan.” Als de Vreedzame Wijk in de Flora- en Hoekenbuurt succesvol blijkt, wil de gemeente de aanpak ook in andere wijken of buurten uitrollen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Renovatie Schermerhoek gevierd met bewonersfeest Fotoreportage 23 uur geleden
Afbeelding
Aantal fietsendiefstallen fors toegenomen in Capelle Nieuws 19 apr, 08:50
• De budgettraining helpt bij financiële stress.
Aan de slag met stressvrije financiën: nieuwe budgettraining in mei Nieuws 18 apr, 16:05
• Liz Jones en Suzy Cargill treden op.
Schots singer-songwriterduo speelt samen in Van Cappellenhuis Nieuws 18 apr, 13:45
• Dionne Dinkhuijsen en wethouder Harriët Westerdijk onthullen het informatiebord.
Moeite met DigiD en andere overheidswebsites? Het 'IDO' helpt Met foto's 18 apr, 11:20
Afbeelding
Lijst met aanhoudingen na explosiereeks wordt langer: 19-jarige van bed gelicht Nieuws 18 apr, 09:15
Afbeelding
Gratis lunch: Eye College zoekt 'proefkonijnen' voor eindexamen Nieuws 17 apr, 17:10
• Laurens Salcedo Valdez, pitcher bij Euro Stars.
Laurens Salcedo Valdez in mentorrol bij Euro Stars: 'Mooi om jonge gasten bij te staan' Sport 17 apr, 15:20