Foto:

Oliebollenbakker: schouders eronder

  •   keer gelezen

De oliebollenkraam van Salo van Schaik aan de Kralingseweg bij metrostation Schenkel, werd op dinsdag 13 december volledig verwoest door brand. Maar Van Schaik zette de schouders eronder en stond de zaterdag erop weer op zijn vaste stek met een gehuurde kraam. Nu weten de klanten hem weer te vinden.


Door Annemarie van der Ploeg


Rotterdam - “We weten niet precies wat er is gebeurd. Sowieso had ik tegen mijn stagiair gezegd dat hij van de oven moest afblijven. Hij stond in mijn kraam om te leren oliebollen te bakken. Hij vertelde dat hij de oven wilde schoonmaken met bodemschraper om alle kruimels weg te halen.

Een logische redenering is dat hij de thermostaatvoeler heeft geraakt. Dan zit er geen rem meer op de oven die normaal bij 200 graden stopt. Daar is deze op ingesteld. Maar als die stuk is, gaat hij er overheen. Hij is gaan gassen en gassen’, vertelt Van Schaik.

Deksels

Omdat er veel werd verkocht was Van Schaik naar de groothandel gegaan. Toen hij terugkwam was er al geen redden meer aan. “Ik was net te laat. Ik zag die rook, de olie stond al in de vlam. Ik gooide de deksels op de pan om de olie te doven, maar het vuur was al achterin geslagen in de afzuiger. Ik heb de gasflessen afgesloten en de stroom eruit gehaald. Daarna zijn we buiten gebleven. Het was het belangrijkste dat wij veilig waren.”

Klanten

Klanten zijn in de eerste instantie geschrokken. Ze reageren positief op de terugkeer van de kraam. “Het was belangrijk om weer open te gaan. Dat is me gelukt met een beetje moeite. Mijn ouders hebben mij daarbij geholpen. Ik heb inmiddels in drie jaar een goede naam opgebouwd en heb het alleen maar drukker gekregen.”

“Ik wil mijn klanten bedanken voor hun leuke reacties, al is het gewoon maar door iets leuks te zeggen. Sommige zeggen: “Joh wat rot voor je”. Maar ook “Fijn dat je er weer bent.”

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten