Afbeelding

Subsidie voor groene daken en gevels

Algemeen 34 keer gelezen

De gemeente Capelle wil steeds meer inwoners en organisaties stimuleren om hun omgeving te verduurzamen. Naast bijvoorbeeld deelname aan de collectieve inkoopactie voor zonnepanelen en het laten aanleggen van een gratis geveltuintje, kunnen Capellenaren vanaf vandaag ook een subsidie aanvragen voor een groen dak of een groene gevel.

CAPELLE - Een ‘groen dak’ is een laag begroeiing op het dak van een woning, schuur of bedrijfspand met (vet)planten, mossen, grassen en kruiden. Een ‘groene gevel’ is een verticale plantenwand die door een constructie van bijvoorbeeld platen, bakken of zakken voor de gevel van een gebouw staat.
Wethouder Duurzaamheid Josien van Cappelle zou graag zien dat de komende tijd veel Capelse daken en gevels groen worden. “Dan vangen ze regenwater beter op en voeren het vertraagd af. Daardoor wordt het riool minder belast als het hard regent. Bovendien nemen ze stofdeeltjes op uit de atmosfeer en vormen ze een buffer tegen luchtvervuiling. Met meer groen verhogen we ook de leefbaarheid en het comfort in de stad. Dankzij de subsidie kunnen Capellenaren zelf aan de slag om daarvoor te zorgen.”

Energieverbruik
Ander voordeel is dat groene daken en gevels isolerend werken. Dit zorgt voor een lagere energierekening. Wethouder Van Cappelle: “We willen op een verantwoorde manier om gaan met ons milieu. Groene daken en gevels zorgen voor minder energieverbruik en dat scheelt niet alleen in de portemonnee, maar ook in de uitstoot van CO2.”

Voorwaarden
De gemeente stelt een eenmalig budget beschikbaar voor de groene daken en gevels. Hiervoor geldt op is op. Capellenaren kunnen de subsidie aanvragen voor zowel de vergroening van een bestaand dak als een nieuwe dak (bijvoorbeeld in het geval van de aanleg van een nieuwe schuur). Om in aanmerking te komen voor een subsidie moet worden voldaan aan een aantal voorwaarden. Zo mag de subsidie niet worden gebruikt voor bouwkundige aanpassingen aan een dak of gevel. Verder moet een dak minimaal 6m2 zijn en geschikt zijn voor extra belasting. De maximale subsidie voor particulieren is 1.500 euro en voor organisaties 10.000 euro. Kijk voor alle voorwaarden en om de subsidie aan te vragen op www.energiewijzercapelle.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Flyer Herfst in Schoorl
Nieuw Capels Toneel speelt voorstelling 'Herfst in Schoorl' Theater 8 uur geleden
Afbeelding
'Geldezels' melden zich op politiebureau Capelle: passende maatregel opgelegd Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Kinderbingo bij Rollebollebos op 7 april Nieuws 27 mrt, 18:50
Afbeelding
Verdachte (47) van drugshandel aangehouden in Capelle 112 27 mrt, 17:02
Afbeelding
Matig slagingspercentage voor inbrekers in Capelle Nieuws 27 mrt, 13:42
Afbeelding
Column - Mensen uit hun isolement halen met sport Nieuws 27 mrt, 11:24
null
SVS legt basis voor seizoen 2024-2025 met contractverlengingen Sport 27 mrt, 09:02
Afbeelding
Geen vast bedrag vanuit gemeente bij humanitaire rampen Nieuws 26 mrt, 19:15