Team Wegeling, toegestuurd door Cok v.d. Reijden
Team Wegeling, toegestuurd door Cok v.d. Reijden Foto: Goch

Herinnering aan team Wegeling en de IJssel en Lekstreek

Algemeen 51 keer gelezen

Capelle a/d IJssel - Ook Cok v.d. Reijden uit Capelle a/d IJssel bewaart warme herinneringen aan de IJssel en Lekstreek. Hij stuurde ons dit mooie verhaal.

“Ook ik heb herinneringen aan de IJssel en Lekstreek. Als jongetje van 11-12 jaar ging ik vaak met mijn broer mee naar de zaak: Wegeling Drukkerij. Woensdagmiddag of in de vakanties. Mijn broer was er drukker. Ik vond het heel spannend om geboortekaartjes, rouwkaarten en kranten te zien drukken. In de zetterij was het ook heel leuk. Letters in een zethaak zetten uit een bak met letters en dunne stukjes lood. De letterbak met bovenin de ‘kapitalen’ en onderin de onderkast letters. De dunne stukjes lood kwamen tussen de woorden als spatie of ‘wit’. 

Zelf heb ik ook een keer een geboortekaartje gedrukt. Letters opgebonden, touwtje eromheen, dan in een frame plaatsen in de goede volgorde. Inkt op een ronde schijf waar rubberrollen het verdeelde. Een degelpers heette de machine geloof ik, maar dat technische gedeelte is meer voor de vakman.

Gezellig

Vakmannen waren er genoeg bij Wegeling. Drukkers, zetters, journalisten, machinezetters, enz.
Een gezellig bedrijf met saamhorig personeel en directie. Als jongetje genoot ik daar al van. Zelfs op vrijdag als de IJssel en Lekstreek de deur uit moest. Met personeel en wat vrijwilligers zaten we met een vouwbeen (ivoor) de krant te vouwen. een hele klus. Zwarte handen van de verse inkt, maar heel gezellig.

IJssel en Lekstreek mars

Natuurlijk was de IJssel en Lekstreek mars het hoogtepunt van ‘t jaar. Zelf heb ik daar ook wat jaren in mogen delen. Als leerling van de Chr. school aan de IJsselmondselaan (de Laanschool) was het een droom om aan deze mars mee te mogen doen. Vele malen hebben we de eerste prijs in de categorie scholen gewonnen. Het was geweldig als je gelopen had om nog te kijken wat er nog meer binnenkwam. Een supergroep van Brabantia stal volgens mij vele jaren de show.

Voetbalteam

Over saamhorigheid gesproken. Wat te denken van voetbalteamwork. Ook daarin waren de heren drukkers, zetters en directie bedreven. Op bijgaande foto ziet u team Wegeling voor de wedstrijd tegen JGB (Jan Geert Bouman) van Bouman’s Meubelfabriek in Kralingse Veer op het (knollen)veld van melkboer Oudshoorn.

Foto

Namen van de spelers die ik me nog herinner zijn:
Achterste rij v.l.n.r. Martien (Tinus) Rietveld, Cor van Krimpen (Kees), Wim van Holst, Arie Verhoef, Henk Wegeling

Voorste rij v.l.n.r. Cok v.d. Reijden (ik), Wim Wegeling, Herman Kesbergen, Ab BUdding, mijn broer Jaap v.d. Reijden, Jan Baas, Jan Mes.

Gouden medaille

Of we de wedstrijd hebben gewonnen? Ik weet het niet meer. Wel weet ik dat ik nog uren zou kunnen bomen over de geweldige leuke tijd bij ‘De IJssel en Lekstreek’. Een gouden medaille voor deze krant.

Naschrift redactie: Dankjewel Cok, voor deze loftuiting. Daar zijn we erg blij mee! Net als met je verhaal. Reageren? Mail naar redactie.ijl@persgroep.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Renovatie Schermerhoek gevierd met bewonersfeest Fotoreportage 10 uur geleden
Afbeelding
Aantal fietsendiefstallen fors toegenomen in Capelle Nieuws 13 uur geleden
• De budgettraining helpt bij financiële stress.
Aan de slag met stressvrije financiën: nieuwe budgettraining in mei Nieuws 18 apr, 16:05
• Liz Jones en Suzy Cargill treden op.
Schots singer-songwriterduo speelt samen in Van Cappellenhuis Nieuws 18 apr, 13:45
• Dionne Dinkhuijsen en wethouder Harriët Westerdijk onthullen het informatiebord.
Moeite met DigiD en andere overheidswebsites? Het 'IDO' helpt Met foto's 18 apr, 11:20
Afbeelding
Lijst met aanhoudingen na explosiereeks wordt langer: 19-jarige van bed gelicht Nieuws 18 apr, 09:15
Afbeelding
Gratis lunch: Eye College zoekt 'proefkonijnen' voor eindexamen Nieuws 17 apr, 17:10
• Laurens Salcedo Valdez, pitcher bij Euro Stars.
Laurens Salcedo Valdez in mentorrol bij Euro Stars: 'Mooi om jonge gasten bij te staan' Sport 17 apr, 15:20