“Je bent de kampioen van je eigen leven!”

  •   keer gelezen

In februari was sporthal de Lijster in Capelle aan den IJssel het podium voor 150 fanatieke sporters in martial arts, een geheel van vechttechnieken en -tradities. Onder begeleiding van meervoudig wereldkampioen kickboksen Rico Verhoeven maakten zij de kneepjes van de sport eigen. Wat volgens een deelneemster uiteindelijk resulteerde in een ‘fantastische middag van begin tot het eind’, begon voor de meeste deelnemers om 11.15 uur in de rij buiten de hal. Geduldig wachtend werd men in groepjes binnen gelaten om zich te registreren.


Deelnemers, jong en oud, man en vrouw, beginners en gevorderden kwamen naar binnen, konden zich omkleden en een plek in de hal zoeken. Om 12.00 uur trapte de trainer van Rico Verhoeven, Dennis Krauweel van Superpro Sportcenter, de clinic af met een korte schets van de carrière van de wereldkampioen. Vijf minuten later begon het echte werk onder begeleiding van Rico Verhoeven zelf.

Op een luchtige, ontspannen manier, met veel humor, nam hij de deelnemers mee in de warming up. Het werd de meesten toen al duidelijk; dit werd geen relaxte trainingsmiddag. Deelnemers moesten nu al stevig aan de bak. Na de warming up werd het team voorgesteld en werden de 150 deelnemers in rij en gelid gezet om een uur lang actief bezig te gaan met de technische uitgangspunten van de sport. Hoe beweeg je? Hoe ontwijk je? Hoe verdedig je jezelf? Hoe raak je iemand? Alles kwam aan de orde. Onder de professionele en toegewijde begeleiding van het team van Rico Verhoeven was er voor iedereen aandacht. Tips en trucs, aanwijzingen en aanpassingen aan de houding; er was aandacht voor iedereen. Maatwerk!

Sharon van 11 jaar, lid van Fightclub Rotterdam, en trainend in Capelle aan den IJssel leerde in de eerste techniekronde dat ze haar voeten anders moet neerzetten. Maar vooral “vond ze het heel erg leuk.”

Na een korte pauze ging de clinic verder met wedstrijdvormen. Rico Verhoeven legde de opdracht uit,, deed hem voor met een sparringpartner en in tweetallen ging men aan de slag. Dat was een ware uitdaging. Rico hield het tempo hoog, zijn teamgenoten liepen door de zaal om aan te moedigen, te stimuleren en aanwijzingen te geven. Er werd echt enorm hard gewerkt.

In de pauze was er gelegenheid om de trainer van Rico, Dennis Krauweel te vragen waarom het zo belangrijk is dat rolmodellen als Rico dit soort clinics verzorgen. Dennis gaf aan dat Rico graag iets terug wil doen voor de sport, dat hij mensen wil laten genieten van de sport zoals hij ook altijd heeft gedaan en nog doet. “Ze willen graag een voorbeeld zijn voor iedereen, met name voor jongeren. Hoe ga je om met weerstand, hoe kun je beheersing leren, hoe kun je die focus creëren. Het is van belang om je sport te spiegelen aan je dagelijkse leven en omgekeerd. Je bent de kampioen van je eigen leven. En een martial sport draagt daar echt aan bij!”

Een groepje deelnemers gaf na afloop aan dat ze heel veel hebben gedaan, veel hebben geleerd maar vooral veel hebben gelachen. Van begin tot eind was het leuk, was er een prettige sfeer en de oefeningen waren voor iedereen toegankelijk, iedereen kon op zijn of haar eigen niveau mee doen. Voor iedereen was er voldoende te leren en te verbeteren. Een topdag!.

Na afloop van de clinic, na twee uur flink gesport te hebben, was er voldoende tijd om in gesprek te gaan met de wereldkampioen. Hij nam alle tijd om vragen te beantwoorden en gaf een aantal wijze lessen mee aan de toehoorders. Zo gaf hij mee dat in een wedstrijd en de voorbereiding daarop ‘boosheid niet de juiste basis is, maar dat het vooral gaat om focus en concentratie.’

Na de clinic was er nog ruimte voor alle deelnemers om op de foto te gaan met Rico Verhoeven en zijn teams. Daarnaast werd die avond menig slaapkamer opgeleukt met een foto van de wereldkampioen met handtekening. Met heel veel geduld en respect voor de deelnemers nam Rico alle tijd voor iedereen. Waardoor vlak voor aanvang van de basketbalwedstrijd van Cady de hal leeg was.

De clinic werd georganiseerd door Ramon Tromp van Krav Maga Tromp, die al enkele jaren in een gymzaal aan de Berliozstraat lessen verzorgt in deze tak van sport. Na afloop gaf Ramon aan dat zijn doelstelling meer dan behaald is. “Ik wilde graag een topper naar Capelle aan den IJssel halen, zodat mensen kunnen zien en ervaren hoe hij acties maakt en een training aanpakt. Op een leuke manier bezig zijn met je sport en samen leren. Gezien de leuke reacties is dat meer dan geslaagd.”

Interesse in Krav Maga? Kijk op www.kravmagatromp.nl

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten