Jan Blom (links) en Pascal Schuttevaer laten zien dat appartementseigenaren veel risico lopen op brand . (Foto: PR)
Jan Blom (links) en Pascal Schuttevaer laten zien dat appartementseigenaren veel risico lopen op brand . (Foto: PR)

Brandgevaar in appartementencomplexen

Algemeen 31 keer gelezen

Brandveiligheid van appartementencomplexen en de bewoners is het thema van de bijeenkomst die het Platform duurzame VvE’s organiseert op woensdag 8 maart a.s. van 19.00 tot 22.30 uur in het gemeentehuis van Capelle aan den IJssel. Alle appartementseigenaren en VvE-bestuurders zijn welkom op deze gratis bijeenkomst. De bezoekers maken kans op een gratis brandveiligheidsscan voor hun gebouw, die beschikbaar wordt gesteld door de gemeente. Wie niet in de prijzen valt, krijgt 10% korting op een brandveiligheidsscan.

Door Carola Peters

CAPELLE - Dat appartementseigenaren een groot risico lopen op brand, is duidelijk. Negen van de tien appartementencomplexen scoren slecht op brandveiligheid. Oude, maar ook nieuwe gebouwen. Vrijwel elke dag is er ergens in Nederland brand in een appartementencomplex. Pascal Schuttevaer en Jan Blom van het Adviescentrum Brandveilig Wonen (ACBW) laten dat met filmpjes en voorbeelden zien tijdens de bijeenkomst op woensdag 8 maart.
Tijdens een interactieve presentatie laten zij zien wat er zoal mis kan zijn in een woongebouw én wat de bewoners zelf kunnen doen om veilig te wonen. Aan de hand van filmpjes en voorbeelden laten zij de bezoekers kennismaken met de risico’s in hun eigen complex.

Welke brandveiligheidsvoorzieningen zijn er? Zijn die ook bekend bij de bewoners? En zo ja, hoe worden ze gebruikt? Op een interactieve manier kunnen de bezoekers zelf controleren hoe brandveilig hun gebouw is en waar aanpassingen nodig zijn op bouwkundig, installatietechnisch en gedragsgebied.
Om een enkel voorbeeld te noemen: als deurdrangers niet worden gebruikt, ontstaat een fantastisch tochtgat voor brand. Die kan zich daardoor snel verspreiden.

Dat een gebouw voldoet aan het Bouwbesluit 2012 (bestaande bouw) is beslist geen garantie dat het met de veiligheid wel goed zit, zeggen de adviseurs: het Bouwbesluit bevat minimale bouwkundige eisen. Dan rijst de vraag: wie is verantwoordelijk voor de brandveiligheid in een gebouw? Dat is de taak van de VvE. Gemeente en Veiligheidsregio controleren alleen op minimale eisen en het wettelijk kader van het Bouwbesluit. In de praktijk worden woongebouwen niet gecontroleerd terwijl de bewoners méér gevaar lopen dan bewoners van eengezinswoningen.

Programma
19.00 uur: inloop en registratie
19.30 uur: welkomstwoord wethouder Josien van Cappelle
19.45 uur: presentatie ACBW
20.30 uur: pauze
20.45 uur: hoe veilig woont u? Aan de hand van een vragenlijst zien de bezoekers wat er te verbeteren valt in hun gebouw. Aansluitend: verloting van de gratis brandveiligheidsscans.
22.00 uur: vragen stellen.
22.30 uur: einde bijeenkomst.

Aanmelden
Alle appartementseigenaren en VvE-bestuurders zijn welkom in de raadzaal van het gemeentehuis. Deelname aan de bijeenkomst is gratis. Aanmelden kan tot uiterlijk maandag 6 maart a.s. door een e-mail te sturen naar energiewijzer@capelleaandenijssel.nl o.v.v. uw naam en de naam van uw VvE.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Flyer Herfst in Schoorl
Nieuw Capels Toneel speelt voorstelling 'Herfst in Schoorl' Theater 19 uur geleden
Afbeelding
'Geldezels' melden zich op politiebureau Capelle: passende maatregel opgelegd Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Kinderbingo bij Rollebollebos op 7 april Nieuws 27 mrt, 18:50
Afbeelding
Verdachte (47) van drugshandel aangehouden in Capelle 112 27 mrt, 17:02
Afbeelding
Matig slagingspercentage voor inbrekers in Capelle Nieuws 27 mrt, 13:42
Afbeelding
Column - Mensen uit hun isolement halen met sport Nieuws 27 mrt, 11:24
null
SVS legt basis voor seizoen 2024-2025 met contractverlengingen Sport 27 mrt, 09:02
Afbeelding
Geen vast bedrag vanuit gemeente bij humanitaire rampen Nieuws 26 mrt, 19:15