Afbeelding

De taal van sport spreekt iedereen!

Algemeen 30 keer gelezen

Geef kinderen, waar ter wereld, een voetbal en de kans is groot dat ze ermee gaan spelen.

Iemand die als geen ander weet dat de taal van de sport door iedereen wordt gesproken is Abeer Kaaka.

Tot en met 2015 woonde Abeer met haar gezin in het Syrische Aleppo en werkte zij bij het Ministerie. Hier was Abeer inspecteur en hield zich bezig met het sporten en bewegen binnen het onderwijs. De oorlog in Syrië noodzaakte Abeer echter om samen met haar twee dochters te vluchten. Een lange tocht bracht Abeer via Libanon, Turkije, Griekenland, Macedonië, Servië, Hongarije, Oostenrijk en Duitsland uiteindelijk in Nederland. Na nog verschillende omzwervingen in Nederland vond Abeer met haar dochters uiteindelijk een vaste verblijfplaats in Krimpen aan den IJssel.

Terugkijkend op deze bizarre tocht weet Abeer ondanks alle bange en onzekere momenten ook een positieve ervaring te noemen. Waar ze ook was, ze zag dat sporten en (buiten)spelen in iedere opvanglocatie de broodnodige afleiding voor de vele kinderen bracht. “De positieve kracht van een bal was zo mooi om te zien. Het bracht kinderen samen om te spelen en het bracht weer eens een lach op de gezichten van de kinderen”, aldus Abeer.

Nu een aantal maanden verder probeert Abeer haar leven weer verder op de rit te krijgen. Sinds een aantal weken is ook hij in Nederland en is het gezin weer compleet. Maar naast de gezinshereniging is Abeer ook actief om haar plek te vinden in Nederland. Ook wilt ze graag iets terug doen als dank voor de samenleving, die haar op weg helpt en ondersteunt in Nederland.

Via Werkplein IJsselgemeenten kwam Abeer in contact met Sportief Capelle en zo ontstond het gezamenlijke idee voor een werk- en leerervaringsplek. Een winsituatie voor alle partijen. Abeer maakt via Sportief Capelle kennis met de Nederlandse (sport)cultuur en leert bij de activiteiten ondertussen ook steeds meer verschillende Nederlandse woorden, waarbij Abeer en Sportief Capelle worden ondersteund door tolk Talal Al Khas. Gelijktijdig leert Sportief Capelle van de expertise van Abeer, welke zij in haar werk in Syrië heeft opgedaan. En één gezamenlijke conclusie kon al snel worden getrokken………….. de taal van sporten kent geen grenzen, die spreekt iedereen!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Matig slagingspercentage voor inbrekers in Capelle Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Column - Mensen uit hun isolement halen met sport Nieuws 22 uur geleden
null
SVS legt basis voor seizoen 2024-2025 met contractverlengingen Sport 27 mrt, 09:02
Afbeelding
Geen vast bedrag vanuit gemeente bij humanitaire rampen Nieuws 26 mrt, 19:15
• Saviël Armand wil zich blijven ontwikkelen als zwemmer.
'Laatbloeier' Saviël Armand: zwemsprinter met stapsgewijze doelen Sport 26 mrt, 16:30
Afbeelding
Wisselstrook Algerabrug tijdelijk dicht van 26 op 27 maart Nieuws 26 mrt, 14:20
Afbeelding
Fractie Capels Bewoners Belang officieel opgesplitst Nieuws 26 mrt, 12:06
• Jannes van der Heide.
Jannes van der Heide opnieuw benoemd tot tijdelijk wethouder Nieuws 26 mrt, 08:30