Foto: OpStapBus
Foto: OpStapBus

OpStapBus naar palingrokerij

Algemeen 41 keer gelezen

‘Ook wel eens lekker, zo’n palinkje’ dachten de vrijwilligers van de OpStapBus. En dus vertrok de OpStapBus op dinsdag 25 april jl. richting Groot-Ammers. Paling komt immers uit het rivierenland. Hoe? Dat werd uit de doeken gedaan door mevrouw Van Wijk van de gelijknamige vishandel en palingrokerij.

CAPELLE - Met vrijwilliger Kees achter het stuur en Herman als begeleider ging de OpStapBus op weg. Na aankomst bij de palingrokerij volgde een uitleg over het palingwezen met een smakelijk kopje koffie of thee en een heerlijk toastje met paling. Het verhaal van de paling is indrukwekkend. Het begint met hele kleine visjes die in de Sargassozee bij Bermuda worden geboren, en dan met de zeestroom naar Europa reizen om groot te groeien. Eten mag met mate, want de volwassen dieren moeten terug naar die Sargassozee om voor kleintjes te zorgen, die dan weer hierheen komen. En niet vergeten: vette paling is goed om te roken, maar ongeschikt voor de stoverij, daar is magere paling beter voor.

Bezoek aan Nieuwpoort
Een flink stuk wijzer en een voorraad lekkernijen rijker zette het gezelschap de tocht voort naar het naastgelegen stadje Nieuwpoort tegenover Schoonhoven. Met stadsrechten sinds 1283 en uitgebouwd als vesting rond 1670 in de Hollandse Waterlinie. Het plaatsje is opvallend goed behouden gebleven, ook omdat de vestingmuren het hoge water van de Lek goed buiten hielden. In 1973 werden restauraties gestart die in 1998 waren voltooid, en het resultaat mag er zijn. Het was een mooie dag en de voorspelde regen bleef uit. Tevreden ging het gezelschap op huis aan.

OpStapBus uitkomst voor ouderen
De stichting OpStap, voorheen de BoodschappenPlusBus, haalt ouderen uit hun isolement door ze mee te nemen voor leuke uitstapjes. Een groep enthousiaste vrijwilligers maakt dit mogelijk. Zij halen de deelnemers thuis op, begeleiden hen tijdens het uitstapje en zij brengen de deelnemers weer veilig thuis. Per uitstapje wordt een eigen bijdrage gevraagd. In de prijs is eventueel entree, een kopje koffie of thee en soms ook een lunch of diner inbegrepen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Aantal fietsendiefstallen fors toegenomen in Capelle Nieuws 7 uur geleden
• De budgettraining helpt bij financiële stress.
Aan de slag met stressvrije financiën: nieuwe budgettraining in mei Nieuws gisteren
• Liz Jones en Suzy Cargill treden op.
Schots singer-songwriterduo speelt samen in Van Cappellenhuis Nieuws 18 apr, 13:45
• Dionne Dinkhuijsen en wethouder Harriët Westerdijk onthullen het informatiebord.
Moeite met DigiD en andere overheidswebsites? Het 'IDO' helpt Met foto's 18 apr, 11:20
Afbeelding
Lijst met aanhoudingen na explosiereeks wordt langer: 19-jarige van bed gelicht Nieuws 18 apr, 09:15
Afbeelding
Gratis lunch: Eye College zoekt 'proefkonijnen' voor eindexamen Nieuws 17 apr, 17:10
• Laurens Salcedo Valdez, pitcher bij Euro Stars.
Laurens Salcedo Valdez in mentorrol bij Euro Stars: 'Mooi om jonge gasten bij te staan' Sport 17 apr, 15:20
Afbeelding
Ongeval op Capelseweg, één persoon naar het ziekenhuis 112 17 apr, 13:42