Afbeelding

Ingezonden: Op de bres voor Groen Oeverrijk

Algemeen 39 keer gelezen

Capelle - Achter de ’s-Gravenweg ligt, tussen de Kanaalweg en Bermweg, Oeverrijk: een groene long in Capelle aan den IJssel. De belangengroep Groen Oeverrijk hoopt de plannen om er woningen te bouwen van tafel te krijgen. En niet alleen uit eigenbelang: “Oeverrijk is een historisch slagenlandschap waarvan we ook andere Capellenaars willen laten meegenieten.”

De tocht met Harry van den Berg door Oeverrijk begint met een app-bericht: “Trek je wandelschoenen aan.” Het 5 hectare grote gebied is dan ook niet geschikt om met hoge hakken te betreden. Er grazen schapen, geiten en ezels en tussen de biezen schuilen eenden en bijzondere vogels.

Natuurschoon delen

Dat de omwonenden liever geen nieuwbouwwijk op deze locatie zien verrijzen, ligt voor de hand. Ze dreigen immers hun prachtige uitzicht te verliezen. Toch is eigenbelang niet de drijfveer waarom ze de krachten bundelen binnen Groen Oeverrijk. Volgens Harry van den Berg wil men ook andere Capellenaars laten genieten van het natuurschoon: “Oeverrijk is gegraven weiland. Het bebouwen ervan helpt een stuk uniek historisch slagenlandschap om zeep. Korte slagen zijn in Capelle op diverse plekken te zien, maar lange slagen vind je vrijwel alleen hier. We willen ons eigen uitzicht behouden én het delen met anderen.”

Bouwstijl ongepast

De oorspronkelijke bebouwingsplannen voor Oeverrijk zijn inmiddels fors afgeslankt van 80 naar max. 30 nieuwe woningen, die samen een hoogwaardig groen wijkje moeten gaan vormen. De moderne, eigentijdse bouwstijl met hoge bebouwing die de gemeente voor ogen heeft, sluit volgens Groen Oeverrijk niet aan bij de historie van het gebied. “Een historiserende bouwstijl, die verwijst naar het verleden van de ’s-Gravenweg met zijn hoeven en notariswoningen, zou veel passender zijn.”

Alternatieven

Maar het liefst zien omwonenden in Oeverrijk helemaal geen nieuwbouw plaatsvinden. Hiervan hoopt Groen Oeverrijk de gemeente te overtuigen. Omdat men positief wil meedenken, heeft de belangenverenigingen alternatieven ingebracht in de gemeenteraad. Van den Berg: “Ons advies: laat de mooie dingen mooi en pak de lelijke aan. Men zou bijvoorbeeld de rommelige bebouwing langs de Kanaalweg kunnen vervangen door nieuwbouw met op de begane grond ruimte voor dienstverlening. Aan de achterzijde zouden er dan mooie woningen kunnen komen op de rand van de kavels die grenzen aan Oeverrijk. Op die manier krijgen marktpartijen een kans om mee te werken aan een prachtige Poort van Capelle.”

Landelijk karakter

Het behoud van het landelijke karakter van Capelle is in feite ook wat de gemeente wil. De gebiedsvisie ‘Landelijk Capelle’ is gestoeld op een respectvolle omgang met de cultuurhistorie van het gebied. “En dat doet de gemeente goed”, aldus Van den Berg. “De brede aandacht voor nieuwe fiets- en wandelpaden, kippenbruggetjes etc. zien wij als pure winst voor de leefbaarheid van Capelle. We begrijpen dan ook niet waarom juist in Oeverrijk nieuwe woningen worden gepland. Dit getuigt van weinig respect voor ons cultureel landelijk erfgoed. Leg alleen fiets- en wandelpaden door Oeverrijk aan, dan heeft iedereen wat aan de rust, flora en fauna. Voor woningbouw zien wij binnen Capelle echt betere locaties. Of misschien is Capelle wel gewoon vol?”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Capelse Liza doet voor het goede doel mee aan zware Muskathlon in Colombia Nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Boa's mogen boetes uitdelen voor lichte verkeersovertredingen Nieuws 23 uur geleden
• De Van Brienenoordbrug.
Brandbrief Van Brienenoordbrug: 'Instortingsgevaar dreigt als niet snel ingegrepen wordt' Nieuws 23 uur geleden
• De eikenprocessierups.
Gemeente pakt eikenprocessierups aan met aaltjes Nieuws 23 apr, 15:55
Afbeelding
Familiehuis Schollevaar met als thema 'de Koning': samenkomst op 28 april Nieuws 23 apr, 14:53
Afbeelding
Koningsdag in Capelle en Kralingseveer: het volledige overzicht van activiteiten Nieuws 23 apr, 11:45
Afbeelding
Zonnebloemwedstrijd: welke Capellenaar heeft de hoogste? Nieuws 23 apr, 09:55
Afbeelding
Samen afval rapen (met smakelijke beloning na afloop) Nieuws 23 apr, 08:27