Afbeelding

Capellenaar van de Week: Arie Mudde

Algemeen 41 keer gelezen

Capelle - Arie Mudde (68) woont 45 jaar in Capelle aan den IJssel en dat bevalt de oud-rechercheur van Politie Rotterdam prima. Na zijn loopbaan begon Mudde, die in de Kleine Zeeheldenbuurt woont, met schrijven van crimi’s. In zijn nieuwe boek ‘De Borneo Affaire’, maakte hij gebruik van de voorvallen uit zijn vroegere werk. “Machteloosheid en frustratie die ik ondervond tijdens werk in het buitenland kwamen boven.”

Door Gerrit van Loon

Waar stond je wiegje?

“Ik ben 68 jaar geleden geboren in Rotterdam. Getrouwd en we zijn 45 jaar geleden in Capelle aan den IJssel gaan wonen. Dat bevalt tot nu toe prima en we wonen er met veel plezier. Eigenlijk zijn er in Capelle alle voorzieningen, van een theater tot een gezellig stadsplein. We wonen in de kleine zeeheldenbuurt. Drie straatjes met vooroorlogse woningen onder aan de IJsseldijk. Heel gezellig.”

Wat deed je vroeger?

“Ik heb haast veertig jaar als rechercheur bij de Rotterdamse politie gewerkt. Daar doorliep ik verschillende recherche-afdelingen en deed wereldwijd onderzoeken. Veelal naar internationale verdovende middelen, smokkel en piraterij in Zuid-Amerika en het Midden Oosten.”

Dat vormt de inspiratie voor je boeken?

“Ja, na mijn loopbaan begon ik met schrijven, geïnspireerd door mijn recherchejaren. In mijn boeken beschrijf ik locaties waar ik in mijn werkzame leven rechercheonderzoeken heb gedaan en samenwerkte met de lokale overheden. Ook in dit verhaal, ‘De Borneo Affaire’, heb ik gebruik gemaakt van de voorvallen die ik in mijn werk heb meegemaakt. Het boek speelt zich af in het heden, maar is doorspekt met autobiografische flashbacks van gebeurtenissen uit die periode.”

Dat maakt het realistisch, maar het is geen non-fictie?

“Als ik verhalen lees van andere schrijvers dan heb ik soms het gevoel dat de realiteit ver te zoeken is. Sommige verhalen hangen van toeval en onrealistische voorvallen aan elkaar met onwerkelijke situaties en onmogelijke acties. De Borneo Affaire is fictie, maar heel realistisch.”

Hoe voelde het schrijfproces?

“Tijdens het schrijven kwam de machteloosheid en frustratie die ik soms ondervond tijdens mijn werk in het buitenland weer naar boven. Die omstandigheden vertaalden zich in dit boek. Er zijn veel zelf meegemaakte waarheden in verwerkt.”

Dit is niet je eerste boek.

“Toen mijn schitterende werk was afgelopen en ik met pensioen ging, ben ik aan het eerste boek begonnen. Mijn debuut was in 2011 met het boek ‘Dossier gesloten’. Een boek met voorvallen uit mijn rechercheperiode. Ik kreeg de smaak te pakken, waarna in 2014 ‘De Vergissing’ volgde. Dat werd een boek waarin ik mijn ervaringen met verdovende middelen onderzoeken in Zuid Amerika heb gebruikt. In mijn periode als rechercheur in de Rotterdamse haven heb ik een aantal zaken onderzocht waarin Nederlandse zeelieden het slachtoffer werden van piraterij. Deze ervaringen heb ik gebruikt voor mijn derde boek: ‘De Borneo Affaire’. Dit boek is een verhaal dat ook in het echt gebeurd zou kunnen zijn.”

Waar is het te koop?

“Het boek is te koop bij de Primera-boekhandel in de Puccinipassage in Capelle en bij uitgever Boekscout.nl”

Wat wil je nog doen in het leven en zit er nog in het vat?

“Een ander hobby is reizen, maar schrijven blijft nummer één. Ik ben druk met mijn vierde boek dat een verhaal moet worden wat zich in het westen van Australië afspeelt.”

‘De Borneo Affaire’ gaat over een door piraten gegijzelde Nederlandse kapitein. In de Zuid Chinese Zee, ten westen van het Indonesische Borneo, een zeestraat waar veel schepen doorheen moeten. Over gijzeling, losgeld en schoten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Boa's mogen boetes uitdelen voor lichte verkeersovertredingen Nieuws 22 uur geleden
• De Van Brienenoordbrug.
Brandbrief Van Brienenoordbrug: 'Instortingsgevaar dreigt als niet snel ingegrepen wordt' Nieuws 22 uur geleden
• De eikenprocessierups.
Gemeente pakt eikenprocessierups aan met aaltjes Nieuws 23 apr, 15:55
Afbeelding
Familiehuis Schollevaar met als thema 'de Koning': samenkomst op 28 april Nieuws 23 apr, 14:53
Afbeelding
Koningsdag in Capelle en Kralingseveer: het volledige overzicht van activiteiten Nieuws 23 apr, 11:45
Afbeelding
Zonnebloemwedstrijd: welke Capellenaar heeft de hoogste? Nieuws 23 apr, 09:55
Afbeelding
Samen afval rapen (met smakelijke beloning na afloop) Nieuws 23 apr, 08:27
• Ewout Bückmann.
Ewout Bückmann zwaait af als voorzitter Adviesraad: 'Het team staat' Nieuws 22 apr, 16:35