Op de evenwichtsbalk laat de Rotterdamse Jessy Gravenbeek de mooiste figuren en sprongen zien. (Foto: Rob Kamminga)
Op de evenwichtsbalk laat de Rotterdamse Jessy Gravenbeek de mooiste figuren en sprongen zien. (Foto: Rob Kamminga)

Turnen zit in Jessy (11) haar genen

Algemeen 40 keer gelezen

Capelle - Jessy Gravenbeek is pas 11 jaar en turnt al geruime tijd bij de Oranje Jong Talenten Selectie van de KNGU. Zaterdag 17 juni doet ze in Ahoy mee aan het NK voor de pupillen niveau 1. Maar haar mooiste oefeningen kan ze er niet laten zien. De Yurchenko, bijvoorbeeld, zit niet bij de verplichte oefenstof voor de jeugd. Fans en volgers op Instagram weten dat Jessy die sprong perfect uitvoert.

Door Emile Hilgers

Haar eerste trainster, Maaike Tieman van de Capelse vereniging TurnAround, zag vijf jaar geleden al na twee proeflessen dat Jessy een supertalent is. “Haar sprongkracht en lenigheid vielen me direct op”, vertelt ze. “Ze mocht meteen meetrainen met onze damesselectie. Later ging ze via de districtstraining naar Pro Patria in Zoetermeer en nu traint ze bij Turn4U in Utrecht onder leiding van Willemijn Niemijer.”

Jessy’s moeder, Wendy Joannes, legt uit dat turnen in de genen zit. “Frank Louter, een bekende trainer, zei dat ze de Aziatische souplesse combineert met Creoolse kracht en snelheid”, verwijst ze naar de mooie mix die Jessy van haar ouders meekreeg.

Zelf lijkt Jessy zich nog niet zo bewust van haar bijzondere aanleg. Gevraagd naar wat ze leuk vindt aan turnen, zegt ze bescheiden dat van de vier toestellen voor de dames de sprong haar beste en favoriete onderdeel is. “Vloer ook wel.”

Maaike volgt haar pupil nog steeds bij wedstrijden en constateert dat Jessy in korte tijd - letterlijk en figuurlijk - grote stappen heeft gemaakt. Op het NK 2014 won ze brons op vloer en in 2015 werd ze tweede op de meerkamp. “Met haar club heeft ze ook al twee keer in het buitenland geturnd”, vult Wendy aan.

“Dit jaar was het lange tijd de vraag of ze mee zou kunnen doen aan de nationale kampioenschappen. Ze raakte in een groeiversnelling en haar kuit- en enkelspieren groeiden niet evenredig mee met haar botten. Daardoor heeft ze een aantal maanden niet voluit kunnen trainen. Ze kon eigenlijk alleen brug doen.” Sportfysiotherapeut Rayen Bindraban heeft met speciale apparatuur de spieren opgerekt waardoor Jessy nu weer pijnloos traint en alle oefeningen kan doen.

Jessy zit in groep 8 van de basisschool en traint vijf middagen in de week in Utrecht. Op woensdag heeft ze zowel een ochtend- als een middagtraining. “In totaal traint ze 23 uur per week”, zegt moeder Wendy. “Trainen op dit niveau wordt helaas in Rotterdam niet aangeboden, dus we maken enorm veel kilometers. En voor alle trainingen en wedstrijden heeft Jessy veel sportkleding nodig. Daarom zijn we al een tijd op zoek naar sponsors.” Bedrijven krijgen een link op Jessy’s website: www.jessygravenbeek.com. Daar zijn ook een biografie en filmpjes te vinden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Flyer Herfst in Schoorl
Nieuw Capels Toneel speelt voorstelling 'Herfst in Schoorl' Theater 7 uur geleden
Afbeelding
'Geldezels' melden zich op politiebureau Capelle: passende maatregel opgelegd Nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Kinderbingo bij Rollebollebos op 7 april Nieuws gisteren
Afbeelding
Verdachte (47) van drugshandel aangehouden in Capelle 112 27 mrt, 17:02
Afbeelding
Matig slagingspercentage voor inbrekers in Capelle Nieuws 27 mrt, 13:42
Afbeelding
Column - Mensen uit hun isolement halen met sport Nieuws 27 mrt, 11:24
null
SVS legt basis voor seizoen 2024-2025 met contractverlengingen Sport 27 mrt, 09:02
Afbeelding
Geen vast bedrag vanuit gemeente bij humanitaire rampen Nieuws 26 mrt, 19:15