Docent en leerlingen van PCB De Ontmoeting onder de koepel die de school nog meer opwarmt.
Docent en leerlingen van PCB De Ontmoeting onder de koepel die de school nog meer opwarmt. Foto: Docent PCB De Ontmoeting

Tropisch warm op scholen Fascinatio

Algemeen 41 keer gelezen

Capelle - Tijdens een fikse hitteperiode is de temperatuur in de scholen van Fascinatio niet te harden. Soms is het 42 graden in het gebouw en komen de kinderen moe, bezweet en met rode ogen uit school. Een doorzichtige koepel op de school en bovendien het grote aantal leerlingen per lokaal, maken de situatie voor docenten en leerlingen haast ondoenlijk.

Door Annemarie van der Ploeg

Eline Willems, directeur van PCB De Ontmoeting, een van de drie scholen, vertelt: “Steeds vroeger in het jaar is er een warmteperiode met hoge temperaturen. Dit schoolgebouw staat er sinds 2006 en is dus 11 jaar oud. Bovenop het dak zit een doorzichtige koepel. Deze is fraai maar zorgt voor extra warmte. In elk van de lokalen zitten twee raampjes van 60 bij 40 centimeter en die kunnen tegen elkaar opengezet worden. Er is ook een deur naar buiten, die voor wat trek zorgt, maar in het gebouw is geen rekening gehouden met voldoende ventilatie. Hier zou de gemeente naar kunnen kijken. Er zitten wel 37 kinderen in een lokaal. Wij wachten op een gemeentelijke procedure om er twee klaslokalen bij te krijgen in het gezondheidscentrum, maar dan moet het bestemmingsplan gewijzigd worden en dat duurt een half jaar. Afgelopen week hebben wij als maatregel een tropenrooster ingevoerd. De kinderen gaan dan van 8.00 tot 13.30 uur naar school. Aan het einde van het schooljaar zijn de kinderen moe en de temperatuur in de school is echt heel hoog. De gemeente is wel bezig maar het heeft iets meer tijd nodig dus nu handelen kan niet. Wij hopen echt dat na we na de herfst twee lokalen erbij krijgen.

Bezweet

De kinderen van Jacco Bosveld zitten op De Ontmoeting en zij hadden vorige week erg last van de warmte. “Ze kwamen van de week moe, bezweet en met rode ogen uit school. Ze hadden gewoon les gehad maar ook de docenten hebben het er moeilijk mee. De school doet er zo veel mogelijk aan, maar de gemeente doet niet veel. Het gebouw is klein en het aantal leerlingen wordt steeds groter. Tien jaar geleden werd er gezegd dat er minder kinderen op de school zouden komen te zitten, maar het worden steeds meer kinderen en er gebeurt niks. Toen mijn kinderen last kregen vond ik dat de druppel die de emmer deed overlopen.En er zijn ook nog enkele kinderen die last van hun gezondheid hebben, het benauwd hebben en slecht slapen. Ik ben bezig met een firma om voor korte tijd airco’s te laten plaatsen, maar deze maatregel zou eigenlijk niet van de ouders moeten komen. Bovendien moet er niet alleen op korte maar ook op lange termijn een oplossing komen. De echte zomer moet nog gaan beginnen. Kinderen zijn het meest kwetsbaar en moeten worden beschermd.”

Huisvestingsplan

De woordvoerder van de gemeente laat weten: “In het najaar worden de wensen voor huisvesting integraal meegenomen in het huisvestingsplan. Dan is er de afweging: Wat gaan we doen?”

Reageren op dit artikel? Stuur dan een mail naar redactie.ijl@persgroep.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Ewout Bückmann.
Ewout Bückmann zwaait af als voorzitter Adviesraad: 'Het team staat' Nieuws 22 uur geleden
• De speurtocht leidt ook langs de houten kunstwerken.
Lentespeurtocht in het Schollebos Nieuws gisteren
• Pianist Roderigo Robles de Medina.
Gruppman Ensemble speelt Surinaamse muziek in Van Cappellenhuis Nieuws 22 apr, 10:33
Afbeelding
Werk aan fietspad Algerabrug: één helft blijft open Nieuws 22 apr, 08:07
Afbeelding
UPDATE - Stroomstoring Schollevaar opgelost Nieuws 21 apr, 11:13
• Speldje als erkenning voor Zeker Digitaal.
Stichting Leergeld kiest ambassadeur als erkenning voor hulp Nieuws 21 apr, 10:00
• Het gemeentehuis van Capelle.
Zeventien sollicitanten voor burgemeestersrol in Capelle Nieuws 19 apr, 16:31
Afbeelding
'Het Nederlandse lied' op het podium in het Isala Theater Nieuws 19 apr, 15:17