Afbeelding
Foto: Annemarie van der Ploeg

‘Ik vond dat het mijn plicht was’

Algemeen 33 keer gelezen

Capelle - De impact op de buurt was enorm, nadat er op 29 juli brand was ontstaan in een appartementencomplex aan de Wingerd. Bewoners werden van hun balkon afgehaald door de brandweer. Maar toen deze er nog niet was, haalden Lorenzo Sintjacoba, Giancarlo Rosini en Andy Paulo samen een vrouw van het balkon. Ze gingen het gebouw, dat vol met rook stond, binnen, trapten de deur van het brandende appartement in en brachten de vrouw in veiligheid. Op vrijdag 11 augustus werden ze door de gemeente in het zonnetje gezet in Wijkrestaurant Schenkel.

Door Annemarie van der Ploeg

“Het is zo’n trauma, vooral omdat het brandstichting was. Het zit de bewoners in hun neus. Ze worden er ‘s nachts wakker van en als de sirenes gaan, schrikt de buurt op. Maar die avond hebben drie bewoners naar de vrouw op het balkon geschreeuwd: “Ga naar de andere kant. We komen je redden.” Die mannen hebben dat gewoon gedaan. Ze krijgen de heldenstatus, een bos bloemen en een hele leuke cadeaubon. Je kan het niet eens vatten dat ze die moed hebben gehad om dat te doen”, aldus Ans Hartnagel, wethouder veiligheid, voorafgaand aan de bijeenkomst.

Redden

De drie helden werden afgelopen vrijdag in Wijkrestaurant Schenkel uitgenodigd. Andy Paulo werd vertegenwoordigd door zijn zoon Arif, omdat hij onderweg was met de vrachtwagen. Hartnagel haalde de mannen naar voren en liet ze aan het woord. “We dachten dat er kinderen binnen waren. Het moest gewoon gebeuren. Je kan gaan lopen wachten tot de brandweer er is, maar die was er nog niet. Ik hoorde geschreeuw van Arif’s vader: “Niet doen, niet doen!” Zelf was ik bij de Jumbo en ben gaan rennen. Ik dacht dat er iets met mijn broertjes was”, vertelt Giancarlo. Arif ging tegen de regels van de brandweer in naar binnen en haalde zijn vader uit de woning. “Hij vertelde me wat er gebeurd was en ook dat hij die vrouw, die wilde springen, probeerde te kalmeren. Toen die boys kwamen is hij met ze naar binnen gegaan om de vrouw te redden.” Giancarlo ging samen met Lorenzo naar binnen. “Als er iets met hem gebeurt, ben ik met hem samen. Samen uit, samen thuis. Wij zijn broeders.”

Reacties

Na de bijeenkomst gaven de mannen een reactie op de vraag hoe zij het vonden om in het zonnetje te worden gezet. Giancarlo reageert: “Ik vond dat het mijn plicht was. We hebben goede dingen gedaan; we deden wat we moesten doen. De buurt zal met een andere blik naar ons kijken.” Lorenzo besluit: “Ik waardeer het omdat ik juist een rotte appel ben. Ik ben blij dat ik weer iets goeds voor de buurt kon doen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Flyer Herfst in Schoorl
Nieuw Capels Toneel speelt voorstelling 'Herfst in Schoorl' Theater 12 uur geleden
Afbeelding
'Geldezels' melden zich op politiebureau Capelle: passende maatregel opgelegd Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Kinderbingo bij Rollebollebos op 7 april Nieuws 27 mrt, 18:50
Afbeelding
Verdachte (47) van drugshandel aangehouden in Capelle 112 27 mrt, 17:02
Afbeelding
Matig slagingspercentage voor inbrekers in Capelle Nieuws 27 mrt, 13:42
Afbeelding
Column - Mensen uit hun isolement halen met sport Nieuws 27 mrt, 11:24
null
SVS legt basis voor seizoen 2024-2025 met contractverlengingen Sport 27 mrt, 09:02
Afbeelding
Geen vast bedrag vanuit gemeente bij humanitaire rampen Nieuws 26 mrt, 19:15