Afbeelding
Foto: Jack Monde

Ingezonden: ‘Ambtswoning burgemeester niet in achterkamertje beslissen’

Algemeen 42 keer gelezen

Capelle - Bas van Holst, oud (raads-)lid D66 in Capelle, wil nog een keer reageren op de ophef rondom de zoektocht van burgemeester Oskam naar een woning in zijn gemeente.

‘Bij het schrijven van mijn mening op deze website (9 aug.) over het voornemen van burgemeester Peter Oskam het voorhuis van de Kinderboerderij Klaverweide als ambtswoning te willen gaan betrekken had ik niet kunnen bevroeden dat dit tot een heftig dispuut op Twitter zou leiden tussen politici. Zelfs de Commissaris van de Koning roerde zich. Het gekwetter geeft geen fris beeld van de politiek, het afvangen van vliegen en het maken van verwijten lijken te prevaleren boven het betamelijke, een ordentelijk besluitvormingstraject. Dat de burgemeester zich in het openbaar in het debat mengt en zelfs zover gaat TV-Rijnmond rond te leiden door de door hem gewenste woning is ongepast. De zaak hoort thuis in de Gemeenteraad zonder betrokkenheid van belanghebbende. Althans, zo ging dat vroeger.

De vragen waarom nu, na 1975, weer een ambtswoning voor een burgemeester in Capelle en waarom juist dit Rijksmonument daarvoor moet worden verbouwd naar de persoonlijke voorkeuren van de huidige burgemeester lijken bij de poltici geen rol te spelen. Maar, als de burgemeester ‘verliefd’ is op dit karakteristieke Rijksmonument, waarom wordt dan de optie van verkoop niet gewogen? Er valt voor alle partijen veel winst te behalen en in de acte van verkoop kunnen de belangen van De Kinderboerderij worden vastgelegd. Sterker, indien de gehele kavel voor woningbouw wordt bestemd zal er voldoende geld vrijkomen voor een nieuwe Kinderboerderij, bij voorbeeld in het Schollebos, goed bereikbaar met parkeervoorziening. De burgemeester zou mogelijk alsdan gebruik kunnen maken van alle (fiscale) faciliteiten die verbonden zijn aan de aankoop, verbouwing en onderhoud van een Rijksmonument.

Zo zijn er meer opties die gewogen kunnen worden, maar, welke weg er ook gekozen wordt, verlenging van de ontheffing van de plicht te wonen in Capelle aan den IJssel lijkt te allen tijden noodzakelijk, een Rijksmonument is niet binnen enkele maanden verbouwd en bewoonbaar. Een jaar extra lijkt het minste.

Locale politici roepen al Twitterend op de zaak in het Presidium te bespreken en meningen niet in het openbaar te geven. Waar ‘het Presidium’ in onze gemeente voor staat en welke spelregels daarvoor gelden valt niet te vinden op de website van de gemeente. Dit alles geeft het beeld dat er een achterkamertje op het gemeentehuis is waar in beslotenheid zaken worden gedaan. De conclusie dringt zich op dat het voorhuis van de Kinderboerderij in dit achterkamertje moe(s)t worden verkwanseld. Raadsleden worden geacht de beraadslagingen onder de pet te houden, openheid heet lekken. Anno 2017 onbegrijpelijk. Wat ons burgers rest is ons ongenoegen, waar mogelijk, te uiten en vooral ons stemrecht te gebruiken, maart 2018.

Ter geruststelling, dit is mijn laatste bijdrage aan dit onfrisse dossier.’

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Dionne Dinkhuijsen en wethouder Harriët Westerdijk onthullen het informatiebord.
Moeite met DigiD en andere overheidswebsites? Het 'IDO' helpt Met foto's 23 uur geleden
Afbeelding
Lijst met aanhoudingen na explosiereeks wordt langer: 19-jarige van bed gelicht Nieuws gisteren
Afbeelding
Gratis lunch: Eye College zoekt 'proefkonijnen' voor eindexamen Nieuws 17 apr, 17:10
• Laurens Salcedo Valdez, pitcher bij Euro Stars.
Laurens Salcedo Valdez in mentorrol bij Euro Stars: 'Mooi om jonge gasten bij te staan' Sport 17 apr, 15:20
Afbeelding
Ongeval op Capelseweg, één persoon naar het ziekenhuis 112 17 apr, 13:42
• Metro bij station Schenkel.
RET solidair met NS: openbaar vervoer staat zaterdag drie minuten stil Nieuws 17 apr, 11:55
Afbeelding
Column - Wonen we in de leukste gemeente? Nieuws 17 apr, 10:15
Afbeelding
Mannen die gelinkt worden aan explosies Ravelstraat opgepakt Nieuws 17 apr, 08:04