Foto:

Snelle diagnose op mammapoli van IJsselland Ziekenhuis

  •   keer gelezen

Capelle - Jaarlijks krijgen in Nederland 15.000 mensen de diagnose borstkanker. Het gaat om 1 op de 7 vrouwen. Voor snelle diagnostiek bij een afwijking in de borst kunnen patiënten terecht op de mammapoli in het IJsselland Ziekenhuis. Per jaar worden hier ruim 600 patiënten gezien. Op de mammapoli werken de chirurgen en zorgprofessionals samen voor diagnostiek en behandeling van afwijkingen in de borst.


Patiënten kunnen via de huisarts naar de mammapoli worden verwezen in verband met een afwijking in de borst, óf na deelname aan het bevolkingsonderzoek borstkanker waarbij een afwijking werd vastgesteld. Het doel van de mammapoli is om snel meer inzicht te krijgen in de afwijking in de borst. Afwijkingen in de borst kunnen wel of niet voelbaar zijn.

Regionale samenwerking

Wanneer een goedaardige afwijking wordt gediagnosticeerd kan een patiënt nog dezelfde ochtend worden gerustgesteld. Indien er sprake is van een kwaadaardige afwijking worden de uitslagen in een multidisciplinair team van medisch specialisten, verpleegkundig specialisten en mammacare verpleegkundigen uit het IJsselland Ziekenhuis en het Erasmus Medisch Centrum besproken. Binnen deze regionale samenwerking hebben mensen altijd toegang tot de beste zorg en expertise. Er zijn heldere afspraken over de taakverdeling.

Nieuwe ontwikkelingen

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat echogeleide borstsparende operaties beter zijn dan de standaard methode. Bij deze echogeleide techniek is de kans dat er tumorweefsel achterblijft veel kleiner en hierdoor zijn minder vervolgoperaties en minder extra radiotherapie nodig. Sinds oktober 2016 wordt deze techniek ook toegepast in het IJsselland Ziekenhuis.

De mammapoli

Na een intake gesprek gevolgd door lichamelijk onderzoek wordt aanvullend beeldvormend onderzoek gedaan, zoals mammografie en echografie. Naar aanleiding van dit onderzoek kan worden besloten een punctie of een biopsie te doen. Door weefselonderzoek kan een definitieve diagnose worden gesteld.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten