Afbeelding

Snelle diagnose op mammapoli van IJsselland Ziekenhuis

Algemeen 54 keer gelezen

Capelle - Jaarlijks krijgen in Nederland 15.000 mensen de diagnose borstkanker. Het gaat om 1 op de 7 vrouwen. Voor snelle diagnostiek bij een afwijking in de borst kunnen patiënten terecht op de mammapoli in het IJsselland Ziekenhuis. Per jaar worden hier ruim 600 patiënten gezien. Op de mammapoli werken de chirurgen en zorgprofessionals samen voor diagnostiek en behandeling van afwijkingen in de borst.

Patiënten kunnen via de huisarts naar de mammapoli worden verwezen in verband met een afwijking in de borst, óf na deelname aan het bevolkingsonderzoek borstkanker waarbij een afwijking werd vastgesteld. Het doel van de mammapoli is om snel meer inzicht te krijgen in de afwijking in de borst. Afwijkingen in de borst kunnen wel of niet voelbaar zijn.

Regionale samenwerking

Wanneer een goedaardige afwijking wordt gediagnosticeerd kan een patiënt nog dezelfde ochtend worden gerustgesteld. Indien er sprake is van een kwaadaardige afwijking worden de uitslagen in een multidisciplinair team van medisch specialisten, verpleegkundig specialisten en mammacare verpleegkundigen uit het IJsselland Ziekenhuis en het Erasmus Medisch Centrum besproken. Binnen deze regionale samenwerking hebben mensen altijd toegang tot de beste zorg en expertise. Er zijn heldere afspraken over de taakverdeling.

Nieuwe ontwikkelingen

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat echogeleide borstsparende operaties beter zijn dan de standaard methode. Bij deze echogeleide techniek is de kans dat er tumorweefsel achterblijft veel kleiner en hierdoor zijn minder vervolgoperaties en minder extra radiotherapie nodig. Sinds oktober 2016 wordt deze techniek ook toegepast in het IJsselland Ziekenhuis.

De mammapoli

Na een intake gesprek gevolgd door lichamelijk onderzoek wordt aanvullend beeldvormend onderzoek gedaan, zoals mammografie en echografie. Naar aanleiding van dit onderzoek kan worden besloten een punctie of een biopsie te doen. Door weefselonderzoek kan een definitieve diagnose worden gesteld.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Ewout Bückmann.
Ewout Bückmann zwaait af als voorzitter Adviesraad: 'Het team staat' Nieuws 19 uur geleden
• De speurtocht leidt ook langs de houten kunstwerken.
Lentespeurtocht in het Schollebos Nieuws 23 uur geleden
• Pianist Roderigo Robles de Medina.
Gruppman Ensemble speelt Surinaamse muziek in Van Cappellenhuis Nieuws gisteren
Afbeelding
Werk aan fietspad Algerabrug: één helft blijft open Nieuws 22 apr, 08:07
Afbeelding
UPDATE - Stroomstoring Schollevaar opgelost Nieuws 21 apr, 11:13
• Speldje als erkenning voor Zeker Digitaal.
Stichting Leergeld kiest ambassadeur als erkenning voor hulp Nieuws 21 apr, 10:00
• Het gemeentehuis van Capelle.
Zeventien sollicitanten voor burgemeestersrol in Capelle Nieuws 19 apr, 16:31
Afbeelding
'Het Nederlandse lied' op het podium in het Isala Theater Nieuws 19 apr, 15:17