George Henkens is voorzitter van de Stichting Hospice IJsselOever.
George Henkens is voorzitter van de Stichting Hospice IJsselOever.

Hospice IJsselOever opent in oktober

Algemeen 44 keer gelezen

Capelle/Krimpen - Eerder gaf Aad de Jong, voormalig huisarts in Capelle aan den IJssel al achtergronden hoe men gekomen is tot de oprichting van een hospice voor Krimpen en Capelle aan den IJssel. De komende tijd gaan we in gesprek met de voorzitters van de Stichting Hospice IJsselOever, en de Stichting Vrienden van IJsselOever, George Henkens en Peter Aalstein. Dit is het tweede deel van dat gesprek.

Hoe zit dat met de Stichting Vrienden van IJsselOever?

Peter: “Zoals in veel gevallen worden bij hospices twee stichtingen gevormd. De ene richt zich volledig op de exploitatie en de zorg zelf. De andere zet zich in voor de fondswerving en het beheer van de fondsen. Er zijn verschillende redenen om dat te doen maar één van de redenen is dat je als exploitatiestichting moeilijk reserves kunt opbouwen en als Vriendenstichting wel.”

Dus zo raakte u daarin verzeild?

Peter: “Min of meer. In het bestuur van de Stichting IJsselThuis zit een Capellenaar collega huisarts Aad de Jong, met een flink netwerk binnen de plaats. We zijn momenteel met vijf personen maar we zouden nog graag één of twee extra leden willen uit Krimpen, bij voorkeur met een goed netwerk.”

George: “We zijn trouwens ook erg gelukkig met het Comité van Aanbeveling waar ook burgemeester Vroom uit Krimpen in zit.”

Wie zitten daar nog meer in?

Peter: “Behalve burgemeester Vroom van Krimpen aan den IJssel bestaat het comité uit burgemeester Oskam van Capelle aan den IJssel, bestuurslid dr. J.G Boonstra van het IJsselland Ziekenhuis en voormalig minister-president prof. J.P. Balkenende. Deze mensen hebben zich vierkant achter het initiatief geschaard.”

Wanneer denkt IJsselOever van start te gaan?

George: “We werken er hard aan om per 1 oktober de deuren te openen. Probleem is nog het garantiekapitaal dat we snel moeten ophoesten. Het gaat om zo’n slordige 250.000 euro die we moeten inzamelen, geen makkelijke opgave. Daarnaast moeten we minimaal 60 vrijwilligers hebben die allemaal opgeleid moeten worden.”

Moeten die allemaal nog geworven worden en opgeleid?

George: “Vrijwilligers Terminale Zorg, VTZ, heeft intussen al 35 vrijwilligers in de startblokken staan waarvan een flink deel is opgeleid. Maar we zoeken ijverig verder naar mensen met kwaliteit en de juiste motieven.”

Waarom start IJsselOever in de Vijverhof?

George: “De Vijverhof had ruimte beschikbaar en wij hadden tijdelijk ruimte nodig. In de toekomst hopen we nog eens een ander onderkomen te kunnen aankopen of te huren, maar we willen voorlopig niet verder springen dan onze polsstok lang is. Dat zal al een hele opgave zijn.”

Over welke inkomsten hebben we het dan?

Peter: “Je hebt drie hoofdbronnen: Overheid VWS, diverse goede doelen fondsen en giften van bedrijven en burgers.”

Meer weten?

Voor meer informatie over het nieuwe hospice IJsselOever in Capelle aan den IJssel kun je contact opnemen met Peter Meulendijk via peter@cenp.eu of telefoonnummer 06 54751462 Bestuurslid PR en communicatie IJsselOever.

Helpen?

Aanmelden als vrijwilliger kan via telefoonnummer 0180 391306. Financiële bijdragen kunnen gestort worden op rekeningnummer NL94 RABO 0321 0327 64 ten name van Vrienden van IJsselOever met vermelding: ten behoeve van oprichting hospice IJsselOever.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Thomas Hardie met de plannen voor het groene schoolplein.
Groen plein voor basisschool Pieter Bas dankzij subsidie: 'Hopen dat buurt mee kan genieten' Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Brandweer blust woningbrand aan Paganinistraat 112 gisteren
• Flyer Herfst in Schoorl
Nieuw Capels Toneel speelt voorstelling 'Herfst in Schoorl' Theater 28 mrt, 11:56
Afbeelding
'Geldezels' melden zich op politiebureau Capelle: passende maatregel opgelegd Nieuws 28 mrt, 08:55
Afbeelding
Kinderbingo bij Rollebollebos op 7 april Nieuws 27 mrt, 18:50
Afbeelding
Verdachte (47) van drugshandel aangehouden in Capelle 112 27 mrt, 17:02
Afbeelding
Matig slagingspercentage voor inbrekers in Capelle Nieuws 27 mrt, 13:42
Afbeelding
Column - Mensen uit hun isolement halen met sport Nieuws 27 mrt, 11:24