Hans van Yperen, Saskia Dijxhoorn, Rolf Suchorski en Elle Corbeth organiseren de 47e Kunstmarkt. (Foto: Margriet van Dam)
Hans van Yperen, Saskia Dijxhoorn, Rolf Suchorski en Elle Corbeth organiseren de 47e Kunstmarkt. (Foto: Margriet van Dam) Foto: Margriet van Dam

‘Wij bieden KUNST met hoofdletters’

Algemeen 38 keer gelezen

Capelle - Voor de 47e keer organiseert de Kunstkring Capelle de Kunstmarkt bij de Dorpskerk. De organisatie weet ieder jaar weer iets nieuws neer te zetten.

Door Margriet van Dam

“In 1970 vond de heer Pasman, ambtenaar binnen de Capelse gemeente, dat er meer culturele reuring in Capelle moest komen”, vertelt Saskia Dijxhoorn, één van de bevlogen organisatoren van de Kunstkring Capelle. “Hij was de initiatiefnemer voor de Kunstmarkt. In 1986 is de locatie gewijzigd van het Stadsplein naar de oude Dorpskerk aan de Kerklaan. De Kunstmarkt zoals we die nu kennen, heeft iets authentieks, iets intiems en is altijd gezellig. Iedereen doet zijn ding en dat gaat altijd ‘zonder plooien’. Tegenwoordig is het gecombineerd met de Open Monumentendag. Mensen die voor de kerk en voor het Van Cappellenhuis komen en dan onderaan de dijk de kramen zien, nemen die gelijk in hun route mee.” “Juist die variëteit van de Kunstmarkt maakt het zo aantrekkelijk”, vult Elle Corbeth aan. “Een papierman, een stoelenmatter, schilderijen, beelden, een karikatuurtekenaar en goede muziek.” “Wij bieden KUNST met hoofdletters”, zegt Dijxhoorn. “We scouten gedurende het jaar”, legt Corbeth uit. “Ieder jaar is verrassend, waardoor het running business blijft. We vragen kunstenaars uit Capelle, van buitenaf en er zijn altijd nieuwe bij. Dit jaar staan de kramen niet allemaal in lintbebouwing op de Kerklaan, maar gecentreerd rond de oude Dorpskerk, langs de ‘wangen’ van de kerk. Je zou kunnen zeggen: onder Gods hoede.”

De zestig kramen van de Kunstmarkt zijn op zaterdag 9 september van 10.30 uur tot 16.30 uur te bezoeken. Aanbevelingen zijn volgens de Kunstkring Capelle een zilversmid en een kunstenaar (de ‘vogelman’) die overal vogels van maakt en deze uitstalt in het gras. Voor de kinderen komt er nog een draaitafel waaraan zij kleine stukjes kunnen kleien. Er staat daarnaast een fotograaf klaar die mensen op de foto zet met of zonder hoed of sjaal. “De sfeer, die kan je verwoorden, maar die moet je zelf ervaren”, zegt Dijxhoorn tenslotte.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Zonnebloemwedstrijd: welke Capellenaar heeft de hoogste? Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Samen afval rapen (met smakelijke beloning na afloop) Nieuws 18 uur geleden
• Ewout Bückmann.
Ewout Bückmann zwaait af als voorzitter Adviesraad: 'Het team staat' Nieuws 22 apr, 16:35
• De speurtocht leidt ook langs de houten kunstwerken.
Lentespeurtocht in het Schollebos Nieuws 22 apr, 13:06
• Pianist Roderigo Robles de Medina.
Gruppman Ensemble speelt Surinaamse muziek in Van Cappellenhuis Nieuws 22 apr, 10:33
Afbeelding
Werk aan fietspad Algerabrug: één helft blijft open Nieuws 22 apr, 08:07
Afbeelding
UPDATE - Stroomstoring Schollevaar opgelost Nieuws 21 apr, 11:13
• Speldje als erkenning voor Zeker Digitaal.
Stichting Leergeld kiest ambassadeur als erkenning voor hulp Nieuws 21 apr, 10:00