Foto:

Wat is er te doen tijdens de Week van de Alfabetisering?

  •   keer gelezen

Capelle/Krimpen - Van 4 tot en met 10 september 2017 is het weer zover, de Week van de Alfabetisering. Belangrijk, want 2,5 miljoen mensen in Nederland zijn nog altijd laaggeletterd. 2,5 miljoen! Dat zorgt voor uitdagingen: met het lezen van een bijsluiter, geldzaken doen, je kinderen voorlezen. De Week van de Alfabetisering is een mooie gelegenheid om ons samen sterk te maken voor geletterdheid. Bibliotheek aan den IJssel heeft in het kader hiervan mooie activiteiten in petto. Dit natuurlijk naast doorlopende activiteiten, zoals het (reguliere) taalcafé in Capelle en Krimpen aan den IJssel, en het Voorleesuurtje voor kinderen. Hieronder een overzicht van de verschillende activiteiten:


Taalcafé EXTRA

Wekelijks komen Capellenaren en Krimpenaren naar het Taalcafé, dé plek om in gezellige, ongedwongen sfeer (beter) Nederlands te leren. Dit keer is de bijeenkomst op maandag 4 september in de Tuyter in Krimpen aan den IJssel omgedoopt tot Taalcafé EXTRA, waarbij iedereen ‘iets’ lekkers meebrengt voor bij de koffie. Ook komt wethouder De Leeuw langs en wordt De Liedjeskast geïntroduceerd, een muzikale manier om taalregels makkelijk te onthouden. Aanmelden is niet nodig.

Digitaal Meedoen

Gemeente, Stichting Welzijn en de bibliotheek hebben de koppen én kennis bij elkaar gestoken om een folder te creëren, boordevol informatie voor iedereen die graag digitaal meedoet, of men nu net begint met computeren en internetten of graag meer wil leren. De folder bevat handige adressen voor bijvoorbeeld trainingen en inloopspreekuren, en de niveaus en onderwerpen verschillen zodat er echt voor ieder wat wils is en iedereen – ongeacht niveau – de benodigde assistentie kan vinden. Op dinsdag 5 september wordt het eerste exemplaar door wethouder Josien van Cappelle uitgereikt aan een cursist.


Elfjes-gedichtenwedstrijd

Het is een traditie geworden: de Elfjeswedstrijd in de Week van de Alfabetisering, een initiatief van Taalnetwerk Capelle aan den IJssel. Dit jaar is het thema: Uit de pas! Mensen die afwijken van gemiddelden, tegen de stroom in idealen volgen. Mensen met een eigen levensstijl, een eigen stem. Die uit de maat dansen, uit de toon zingen. Zichzelf zijn! De winnaars worden 6 september bekendgemaakt door wethouder Faassen, om 10.00 uur in Capsloc in Capelle.

Lezing Rodaan Al Galidi

Op 7 september om 20.00 uur geeft Rodaan Al Galidi een lezing in de Tuyter. Hij vertelt over zijn boek ‘Hoe ik talent voor het leven kreeg’ en er is ruimte voor een gesprek. Kaartjes zijn 6 euro en te reserveren via cwpkrimpen.nl.

Meer weten?

Wil je meer weten over de Week van de Alfabetisering of een van de activiteiten in Capelle of Krimpen aan den IJssel? Kijk dan op de website www.bibliotheekaandenijssel.nl.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten