Freddy May met de oorkonde van zijn koninklijke onderscheiding. (foto: Annemarie van der Ploeg)
Freddy May met de oorkonde van zijn koninklijke onderscheiding. (foto: Annemarie van der Ploeg) Foto: Annemarie van der Ploeg

Freddy May: ‘Ik ben een verbindend persoon’

Algemeen 34 keer gelezen

Capelle - Deze week is Freddy May Capellenaar van de week. Hij werd geboren in Suriname in 1945 en kwam in 1969 naar Nederland om te gaan studeren aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Eerst deed hij de studie bedrijfseconomie en later de studie bedrijfssociologie omdat de menselijke zijde hem meer lag. Vanaf 1971/1972 werkte hij onafgebroken in Nederland. Toenmalig minister Rita Verdonk vroeg hem, na zijn pensionering in 2006, of hij iets voor de oudere migranten wilde betekenen. Sindsdien is hij coördinator bij het NOOM (Netwerk van Organisaties van Oudere Migranten) May werd Ridder in de Orde van Oranje Nassau en kreeg van de gemeente Rotterdam de Zilveren Erasmusspeld uitgereikt voor zijn verdiensten in het vrijwilligerswerk.

Door Annemarie van der Ploeg


Wie is Freddy May?
“Ik ben een verbindend persoon, een bruggenbouwer en ook een goede luisteraar en ik probeer transparant te zijn. Ik vond het heel bijzonder dat VVD minister Rita Verdonk mij benaderde. Zij zag dat het niet goed ging met de oudere migranten. Ze vroeg mij of ik iets voor de oudere migranten wilde betekenen. Uit onderzoek van het CBS was gebleken dat er in 2005 meer dan 210.000 oudere migranten in Nederland woonden, maar geen van hen aangesloten was bij een ouderenbond of patiëntenorganisatie. Ik had 31 jaar gewerkt voor een expertisecentrum voor diversiteitsbeleid in Zuid-Holland, Stimulans. Daar heb ik ook de opdracht gekregen van de gemeente Rotterdam : Hoe kan je de grote stroom migranten, maar ook de gastarbeiders die gepensioneerd worden, beter opvangen in de samenleving? De minister is mij op het spoor gekomen door de inspraakorganen in Utrecht. Zij hebben mij aanbevolen bij de minister en dat betekent dat ze vertrouwen in me hadden. Om die reden voelde ik me vereerd en kon ik het niet afwijzen.”

Je hebt zowel een koninklijke onderscheiding als de Zilveren Erasmusspeld gekregen?

“Het was een totale verrassing voor mij. Ik probeerde wel in mijn vrije tijd veel dingen met elkaar te verbinden. Ik had een mentorproject op de Hogeschool Rotterdam, waar ik het accent legde op allochtone jongeren; hoe kwam het dat zij hun studie niet afmaakten? Ik ging in gesprek met docenten en men luisterde naar mij. Dat had resultaat. Een aantal mensen heeft toen een lintje aangevraagd. Bij mijn afscheid in 2006 kreeg ik uit handen van de burgemeester van Rotterdam de Zilveren Erasmusspeld uitgereikt.”

Hoe lang woon je al in Capelle?

“Ik woon hier al bijna 48 jaar, waarvan 30 jaar in Middelwatering. Ik heb ook op de Louis Couperusplaats en op het Maasdal gewoond. Maar als ik die plekken vergelijk, voel ik me hier in Middelwatering thuis. Ik heb Capelle zien groeien en ben dus een echte Capellenaar. Ik ben hier komen wonen als student op de Erasmus Universiteit. Toen had je hier nog geen metro.”

Wat vind je het mooiste plekje van Capelle?

“Het mooist vind ik Middelwatering, een hele rustige wijk. Ik woon op het Vuykterrein, wat vroeger van de scheepswerf was. Iedereen kent elkaar hier en wie hier voorbij rijdt, woont hier want het is een doodlopende straat. Je hebt hier geen gedoe, geen politieke dingen. Mijn buurman let op of er lampen kapot zijn en die zijn dan de volgende dag gerepareerd. Tweewekelijks komt de gemeente vuil schoffelen. Het is netjes opgeruimd.De mensen zijn sociaal. Het is hier zalig.”


Wat zijn je hobby’s?

“Ik klus graag in huis en rommel graag in de tuin. Als het even kan gaan mijn vrouw en ik op reis. Maar ik houd ook van een goed boek en goede muziek. Maar het liefst ben ik onder de mensen. Als ik iets voor hen kan betekenen, zal ik het niet nalaten.”

Wat zijn je idealen?

“Ik heb mijn idealen. Ik wil een prettige samenleving hebben. Maar ik hecht niet zo veel aan het materiële. Ik vind het belangrijk om het goed te hebben maar ik geef graag wat weg aan anderen.”

Visie

De visie van May om de grote stroom migranten en de gastarbeiders die gepensioneerd werden, beter op te vangen in de samenleving luidt: Integratie gaat het best via de emancipatie, daarna ga je deelnemen, participeren en daarna pas krijg je de integratie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Flyer Herfst in Schoorl
Nieuw Capels Toneel speelt voorstelling 'Herfst in Schoorl' Theater 19 uur geleden
Afbeelding
'Geldezels' melden zich op politiebureau Capelle: passende maatregel opgelegd Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Kinderbingo bij Rollebollebos op 7 april Nieuws 27 mrt, 18:50
Afbeelding
Verdachte (47) van drugshandel aangehouden in Capelle 112 27 mrt, 17:02
Afbeelding
Matig slagingspercentage voor inbrekers in Capelle Nieuws 27 mrt, 13:42
Afbeelding
Column - Mensen uit hun isolement halen met sport Nieuws 27 mrt, 11:24
null
SVS legt basis voor seizoen 2024-2025 met contractverlengingen Sport 27 mrt, 09:02
Afbeelding
Geen vast bedrag vanuit gemeente bij humanitaire rampen Nieuws 26 mrt, 19:15