Wethouder Jean-Paul Meuldijk vertelt over de veranderingen in afvalinzameling. (Foto: Margriet van Dam)
Wethouder Jean-Paul Meuldijk vertelt over de veranderingen in afvalinzameling. (Foto: Margriet van Dam) Foto: Margriet van Dam

Irado gaat het Capelse afval inzamelen

Algemeen 57 keer gelezen

Capelle - De gemeente Capelle aan den IJssel gaat vanaf 1 januari met Irado in zee wat betreft de afvalinzameling. Wethouder Jean-Paul Meuldijk legt uit wat er gaat veranderen voor de Capellenaar.

Door Margriet van Dam

“We hebben gekozen voor inbesteding”, legt Meuldijk uit. “Dat betekent dat we van de partij eigenaar worden en wij deze partij voor ons het werk kunnen laten doen. Financieel is het voordeliger om voor Irado te kiezen. Wij moeten de aandelen kopen van de gemeenten Schiedam en Vlaardingen, want Irado is hun eigendom. Dus we worden voor een derde eigenaar. Op 1 januari staan de vrachtwagens klaar om te gaan rijden.” Wat gaat de Capellenaar hiervan merken? “Voor de inwoners komt een app waarmee je zaken kan melden”, vertelt de wethouder. “Telefonisch kan natuurlijk ook nog. Er was eerst een vaste dag voor het ophalen van grof vuil, dat wordt nu flexibel, zodat mensen met meer gemak hun oude bankstel kunnen laten ophalen. Verder krijgen de containers een volmeldsysteem. Er zitten chips in waarmee we op afstand op de pc kunnen zien hoe vol de containers zitten. We gaan niet meer op vaste dagen rijden, maar naar behoefte. De kans wordt hierdoor vrijwel nihil dat een container te vol komt te zitten. We hebben veel meer controle, ook als er storingen zijn. Dan komt er een signaal binnen en rijdt een apart team rond om de storingen te verhelpen.” Jose Middelkoop, afdelingsadviseur voor onder andere het afval, legt uit hoe het volmeldsysteem werkt. “Via een sonar wordt elk uur gemeten en vier keer per dag uitgelezen hoe vol de container zit”, zegt hij. “De computer berekent hieruit de meest optimale route.” “Het is een intelligent systeem”, aldus Meuldijk. “Hierdoor zijn minder rijbewegingen nodig.” Ook de inzameling van plastic afval gaat veranderen. “Nu hangen er nog plastic zakken aan de lantaarnpalen”, vertelt Meuldijk. “Het probleem: een lelijk straatbeeld, vogels en katten die de zakken kapot scheuren waardoor alles over straat ligt, mensen die te laat de zak ophangen. We stoppen met plastic huis-aan-huis op te halen. Wel blijven de 35 bovengrondse PMD-containers gewoon staan bij flats en winkelcentra. We hopen dat mensen even de moeite nemen om daar weg te gooien. Dit is beter voor de portemonnee van de Capellenaar. De gemeente betaalt belasting voor elke ton restafval. Dus hoe minder restafval hoe goedkoper het wordt. De inbesteding van afvalinzameling is goedkoper geworden, daarentegen is de verwerking door middel van nascheiding iets duurder geworden. Per saldo blijven de lasten hetzelfde, echter het scheidingspercentage neemt met 10 tot 12 procent toe.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Renovatie Schermerhoek gevierd met bewonersfeest Fotoreportage 9 uur geleden
Afbeelding
Aantal fietsendiefstallen fors toegenomen in Capelle Nieuws 12 uur geleden
• De budgettraining helpt bij financiële stress.
Aan de slag met stressvrije financiën: nieuwe budgettraining in mei Nieuws 18 apr, 16:05
• Liz Jones en Suzy Cargill treden op.
Schots singer-songwriterduo speelt samen in Van Cappellenhuis Nieuws 18 apr, 13:45
• Dionne Dinkhuijsen en wethouder Harriët Westerdijk onthullen het informatiebord.
Moeite met DigiD en andere overheidswebsites? Het 'IDO' helpt Met foto's 18 apr, 11:20
Afbeelding
Lijst met aanhoudingen na explosiereeks wordt langer: 19-jarige van bed gelicht Nieuws 18 apr, 09:15
Afbeelding
Gratis lunch: Eye College zoekt 'proefkonijnen' voor eindexamen Nieuws 17 apr, 17:10
• Laurens Salcedo Valdez, pitcher bij Euro Stars.
Laurens Salcedo Valdez in mentorrol bij Euro Stars: 'Mooi om jonge gasten bij te staan' Sport 17 apr, 15:20