Afbeelding

Column Gerard Vermeeren: Het kerkje in Krimpen

13 okt, 09:00 Algemeen 0 keer gelezen

Capelle - Dit is de column van Gerard Vermeeren in de IJssel en Lekstreek (editie Capelle) van deze week.

In vervoering raakte ik door de klanken van vier saxofonisten die schrijver Jan Brokken muzikaal begeleidden in het programma ‘De weg naar de vrijheid’. Ik zag het programma van Jan Brokken en het Berlage Saxophone Quartet in de voormalige marechausseekazerne aan de Paradijslaan in Eindhoven. Een prachtlocatie: heel ruim, industrieel en donker, maar door de goed uitgebalanceerde designverlichting heel sfeervol. Terwijl sommigen de locatie roemen, schijnen anderen - met name de Eindhovenaren zelf - het ‘troosteloos beton’ te noemen. Voor mij is alles beter dan de oorspronkelijk inrichting van de kazerne. Zeker wat betreft de functie kun je het mijns inziens niet beter treffen. Expositieruimten, restaurants en zalen worden gerund door de culturele organisatie Kazerne.
Het kwartet droeg onder andere stukken op van Modest Moessorgski, Erwin Schulhoff, Arvo Pärt, Dmitri Sjostakovitsj en Hanns Eisler. Op slag werd ik verliefd op het werk van Modest Moessorgski. Uiteraard zal de prachtige uitvoering van het kwartet een duit in het zakje hebben gedaan.

En nu staat het gezelschap komende zaterdag in de IJsseldijkkerk aan de Hollandsche IJssel. Wederom een prachtlocatie. De oprijlaan vanaf de IJsseldijk heeft precies de vorm van de tenorsaxofoon die opnieuw bespeeld zal worden door Kirstin Niederstrasser. Het mondstuk bovenaan de dijk en de twee bochten die volgen, zoals bij het instrument: geleidelijk, maar toch direct. De ‘saxofoonbochten’ brengen je op het grindpad voor de kerk. En ja, het schilderachtige torentje doet me denken aan het mondstuk van de sopraansaxofoon die Lars Niederstrasser bespeelt. Waarbij de kerkdeuren de beker - het onderste deel - van de saxofoon vormen.
De klanken uit het nieuwe stuk ‘De tocht’ dat ze ten gehore zullen brengen, klinken bombastisch. Net zoals de veertien steunpilaren waarop het dak van het kerkje rust. Robuust en pompeus. ‘De tocht’ heeft de Koerdische componist Hawar Tawfiq in 2017 speciaal voor dit programma geschreven.
Het zal wederom een avond worden met prachtige muziekstukken en prachtige verhalen van meesterverteller Jan Brokken. Een avond om naar uit te kijken in het ‘muzikale’ kerkje in Krimpen aan den IJssel. Informatie: www.janbrokken.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Aquabubbel tijdens recreatief zwemmen Algemeen 12 aug, 13:10
Afbeelding
Vaccinatielocatie IJsselland sluit deuren Algemeen 12 aug, 09:36
Afbeelding
Beginnerscursus bridge begint in september Algemeen 12 aug, 09:15
Afbeelding
Wandeling met lunch in Oostgaarde Algemeen 11 aug, 18:30
Afbeelding
Schenkel Jaarmarkt terug van weggeweest Algemeen 11 aug, 16:00
Afbeelding
Spreekuur maatschappelijk werker in Oostgaarde Algemeen 11 aug, 14:00
Afbeelding
HC Capelle op zoek naar trainers Algemeen 11 aug, 11:30
Afbeelding
Yoga in de Roo van Capelle Algemeen 11 aug, 09:10